Glasgow 2018 - Turnen - "Deze titel is nog mooier dan die van vorig jaar"

Glasgow 2018 - Turnen - "Deze titel is nog mooier dan die van vorig jaar"

Nina Derwael heeft zondag in Glasgow haar Europese titel op de brug met ongelijke leggers verlengd. Ze verzamelde 14.733 punten en bleef daarmee de Zweedse Jonna Adlerteg (14.533) en de Russische Angelina Melnikova (14.336) voor. "Deze titel is nog mooier dan die van vorig jaar", was Derwael dolgelukkig na afloop.

"Als favoriet aan een toernooi beginnen, is zeer moeilijk", opende de 18-jarige Truiense. "Ik veranderde een element in mijn programma in de finale om meer zekerheid in te bouwen. Het niveau van mijn oefening was hoog, ik wist dus dat ik bij een goede uitvoering een mooie kans had. Mijn medaille op de balk kwam dan wel weer zeer onverwacht."

Derwael pakte zilver op de balk met een score van 13.600. Enkel de Nederlandse Sanne Wevers deed beter met 13.900 punten. "Ik had maar net genoeg tijd om het podium te verlaten, waarop ik uiteraard de Brabançonne heb meegezongen - ik ken de tekst helemaal vanbuiten - om me opnieuw te concentreren op de balk", lachte Derwael. "Maar dat volstond."

Maellyse Brassart eindigde bij haar eerste EK op de balk als zevende, met 12.266 punten. "Ik heb mijn oefening iets minder goed uitgevoerd", klonk Brassart enigszins teleurgesteld na afloop. "Maar in de finale staan was fantastisch. Dit geeft me moed voor de toekomst."

Axelle Klinckaert besloot de memorabele dag van de Belgische turnsters met een bronzen medaille tijdens de grondoefening. Met 13.400 punten moest ze enkel de Française Melanie De Jesus (13.766) en de Roemeense Denisa Golgota (13.600) voorlaten. "Dit is een beloning na mijn zware knieblessure die me twee jaar aan de kant hield", klonk Klinckaert tevreden. "Ik maakte nog enkele foutjes, maar ben op de goede weg. Op het WK in Doha (25 oktober-3 november) is het vooral het team dat zal tellen."

bron: Belga