Glasgow 2018 - Jolien D'hoore verovert met bronzen plak in de scratch eerste Belgische medaille

Glasgow 2018 - Jolien D'hoore verovert met bronzen plak in de scratch eerste Belgische medaille

Jolien D'hoore heeft vrijdag voor de eerste Belgische medaille op de European Championships veroverd. De 28-jarige Gentse pakte brons in de scratch, haar derde medaille ooit op een EK na het goud in de ploegkoers (met Lotte Kopecky) en het zilver in puntenkoers, beiden in 2016 in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. De scratch (40 ronden voor in totaal 10 km), een niet-olympische afstand, wordt meestal beslecht in de sprint en dat was ook vrijdag niet anders. De snelle D'hoore, vice-wereldkampioene in de scratch, toonde zich onderweg zeer actief, maar bleef ook nog fris genoeg voor de eindspurt, waarin ze enkel de Nederlandse Kirsten Wild en de Britse Emily Kay moest voorlaten. Bij de mannen (15 km/60 ronden) werd Lindsay De Vylder tiende.

In de namiddag behaalden de teams in de ploegenachtervolging ereplaatsen. De mannen (Robbe Ghys, Kenny De Ketele, Lindsay De Vylder en Sasha Weemaes) werden zevende, de vrouwen (Lotte Kopecky, Gilke Croket, Shari Bossuyt en Annelies Dom) zesde.

De zwemcompetities begonnen in mineur voor de Belgen. Juliette Dumont op de 50m vrij (42e op 55 in 26.56), Basten Caerts op de 100m schoolslag (32e op 56 in 1:01.73) en het mannelijke estafetteteam op de 4x100m (14e op 19 in 3:18.36) overleefden de reeksen niet. Het aflossingsteam bestond bij afwezigheid van Pieter Timmers uit Sebastien De Meulemeester, Emmanuel Vanluchene, Valentin Borisavljevic en Jasper Aerents. Kimberly Buys werd vierde in de reeksen op de 100m vlinderslag (in 58.23), maar sneuvelde enkele uren later in de halve finales met een tijd van 58.99, de dertiende tijd.

Het andere nieuws van de dag in Glasgow kwam van de Belgische turnfederatie. Die besliste het vrouwenteam, donderdag nochtans derde in de kwalificaties, terug te trekken. Ze nemen zaterdagmiddag niet deel aan de finale in de Schotse hoofdstad. De verantwoordelijken achten de risico's op blessures te groot met het oog op het WK in Doha (25 oktober-3 november),tevens het eerste kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

bron: Belga