Gitaar van John Lennon voor recordbedrag onder de hamer

Een verloren gewaande gitaar van de Britse muzikant John Lennon is in Beverly Hills voor een recordbedrag van 2,4 miljoen dollar (zowat 2,2 miljoen euro) geveild. Volgens het Amerikaanse veilinghuis Julien's gaat het om het hoogste bedrag dat ooit tijdens een openbare verkoop voor een gitaar werd neergeteld.
door
Belga
Leestijd 1 min.

De J-160E Gibson van de ex-Beatle brengt een pak meer op dan verwacht. Schatters van het veilinghuis hadden gerekend op een verkoopprijs van 600.000 tot 800.000 dollar.

Lennon zou de akoestische gitaar in 1962 gekocht hebben. Hij speelde er onder meer de Beatles-hits 'Love Me Do', 'She Loves You', 'I Want to Hold Your Hand' en 'All My Loving' op. Maar eind 1963 raakte het instrument vermist na een optreden in Londen. Later dook de gitaar weer op in Californië, maar het was pas vorig jaar dat Beatles-expert Andy Babiuk het instrument als Lennons gitaar kon identificeren.

Het vorige veilingrecord voor een gitaar bedroeg 965.000 dollar. Eind 2013 werd dat bedrag neergeteld voor de Fender Stratocaster waarmee Bob Dylan in 1965 aantrad tijdens zijn historische concert op het Newport Folk Festival. Het was toen de eerste keer dat Dylan met een elektrische gitaar optrad, waardoor hij op boegeroep werd onthaald door fans die vonden dat hij de folkmuziek had "verraden".