'Girl' blijft de prijzen binnenrijven

'Girl' blijft de prijzen binnenrijven

Het is nog maar de tweede keer dat de Sutherland Award, waarmee het beste debuut wordt gehuldigd, aan een Belgische regisseur wordt uitgereikt. De eerste keer was in 1966 met "De man die zijn haar kort liet knippen" van André Delvaux. Naast Delvaux ging de prijs eerder naar geronmmeerde filmmakers als Bernardo Bertolucci, Rainer Werner Fassbinder en Jean-Luc Godard. Lukas Dhont (foto midden) was samen met acteur Arieh Worthalter aanwezig in Londen om er de trofee in ontvangst te nemen.

Het Pinyao Crouching Tiger Hidden Dragon International Film Festival is aan zijn tweede editie toe. Artistiek directeur is Marco Müller die eerder aan het roer stond van de festivals van onder meer Rotterdam, Locarno en Venetië.

Belga / N. Maeterlinck

'Girl' opende vorige week het Film Fest Gent. In Frankrijk beleefde de film vorige week de meest succesvolle openingsweek ooit voor een Vlaamse film. Sinds deze week is 'Girl' ook in de Belgische zalen te zien.

Met de Sutherland Trophy op het BFI London Film Festival en de People's Choice Award in Pinyao staat de teller van filmprijzen voor «Girl» voorlopig op 17. Op het Festival van Cannes ging de film naar huis ging met vier prijzen, waaronder de Caméra d'Or en de prijs voor de Beste Acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster. Nadien volgden bekroningen op onder meer de festivals van San Sebastián en Zürich en tientallen selecties voor internationale filmfestivals, waaronder Karlovy Vary, Toronto en Telluride.

Meest gelezen
 1. isisthumb

  Vrouw heeft zo’n grote borsten dat kleren zelden passen: «Wanneer stoppen ze met groeien?»

 2. sarahthumb

  Sarah van Soelen openhartig over breuk met André Hazes: «Het is voor mij oké, maar...»

 3. jeremy-thomas-E0AHdsENmDg-unsplash (2)

  BIZAR. NASA onthult in juli «diepste foto ooit» van universum

 4. slangenthumb

  Rusland trekt zich terug uit Slangeneiland: «Teken van goodwill»

 5. wassim-chouak-kJCAKWTH6u4-unsplash (1)

  Op vakantie? DEZE oliereus geeft zomerkorting aan de pomp op Franse snelwegen