Gilles Van Bouwel is 'De Slimste Mens Ter Wereld'

Gilles Van Bouwel is 'De Slimste Mens Ter Wereld'

De laatste aflevering was ook die van de langverwachte terugkeer van Olga Leyers. Met elf deelnames bombardeerde de negentienjarige dochter van Jan Leyers zich tot topspeler van het seizoen en ze kwam dan ook als topfavoriet aan de start. Na een spannende filmpjesronde misrekende ze zich echter. Een verschil van amper zeven seconden met Eva De Roo deed haar als eerste uit de boot vallen.

In het finalespel werd het gebrek aan kennis van de Griekse mythologie ook de Studio Brussel-presentatrice fataal en zo kroonde Gilles Van Bouwel(foto) zich tot de grote winnaar. "Ik ben al zo lang fan van het programma. Dat ik nu zelf slimste mens ben is te zot voor woorden", aldus de kersverse winnaar, die bekendheid verwierf als mol in het gelijknamige VIER-programma en nu ook voor de zender werkt.

Had je op voorhand gedacht dat je zou winnen?

"Absoluut niet. Ik begon eraan met het idee om minstens één aflevering te overleven. Niets is zo erg als in de eerste aflevering eruit te liggen. Dat lukte dan wel en stap voor stap verlegde ik mijn grenzen. Toch was het pas toen Eva op nul stond dat het een beetje begon door te dringen. Nu loop ik al de hele tijd met een glimlach op mijn gezicht rond. Het besef is er nog steeds niet."

"Eigenlijk was ik al zo blij dat ik het finalespel mocht spelen en dat ik tot het einde kon meedoen. De uitslag was voor mij van ondergeschikt belang."

Foto VIER

Had je je voorbereid op je deelname?

"Ja, ik wou zeker niet het gevoel hebben dat ik er niet alles heb uitgehaald, of dat ik met een betere voorbereiding verder zou zijn geraakt. Ik heb vooral de actualiteit goed gevolgd. Ik had gemerkt dat zowat een derde van de vragen daarover ging, dus zo kon ik het meeste winst maken. Ik heb echt lijstjes gemaakt met alles wat er gebeurde. Daarnaast heb ik ook vaak de applicatie en het bordspel gespeeld. Zo kon ik gewoon worden aan de tactiek. Ik heb ook nog een kinderencyclopedie gekregen, maar die heb ik niet uitgelezen."

"Ik weet niet of mijn voorbereiding mij ook aan de overwinning geholpen heeft, maar doorheen de afleveringen kwam het wel van pas. De arrestatie van El Chapo had ik bijvoorbeeld nooit geweten als ik niet gestudeerd had. Ook voor mijn zelfvertrouwen was het belangrijk."

Hoe vond je de quiz zelf?

"Ik hou wel van quizzen. Ik ben ook heel leergierig. De eerste aflevering had ik wel heel veel stress. Dat ging daarna beter, ook dankzij de mopjes van de jury. Tot aflevering tien. Toen kwam er opeens heel veel druk op mijn schouders terecht. De kranten schreven dat ik het record kon breken en tijdens de aflevering besefte ik ook van: ‘als ik dit overleef, heb ik het record'. Die zenuwen in combinatie met een heel slechte fotoronde hebben me helemaal van mijn melk gebracht."

Foto VIER

De meeste kandidaten zijn vol lof over de sfeer tijdens de opnames. Hoe heb jij dit ervaren?

"Die is inderdaad echt super! Er was totaal geen sprake van rivaliteit. Voor de laatste opname hebben we zelfs met ons drietjes staan dansen. We hadden allemaal zin in een feestje. Die opname was misschien wel de leukste."

"Er heerste echt een soort kamp-gevoel. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en is dus heel blij voor elkaar."

Hoe waren de commentaren op je deelname?

"Meestal positief. Wat ik heel vaak gehoord heb is: ‘Veel succes, maar Olga moet winnen'. (lacht) Ik ben ook nog niet zo lang bekend, dus het blijft wel wennen aan de aandacht. Gelukkig zijn Belgen over het algemeen vrij bescheiden. Ze kijken wel, maar aanspreken doen ze niet vaak. Als ze het dan toch doen, is het altijd positief. Ik hoop dat dat zo blijft."

Heb je ondertussen al een plekje voor je certificaat gevonden?

"Nog niet, het is ook een beetje een onhandig formaat. Ik ben nu aan het verhuizen en moet alles nog een plaats geven, maar ik stop het zeker niet weg in een hoekje!

Armin Demuynck