Gilbert wint de Ronde na indrukwekkende solo

Gilbert wint de Ronde na indrukwekkende solo

Aan de aankomst in Oudenaarde had Gilbert een halve minuut voorsprong op Greg Van Avermaet (BMC). De olympische kampioen klopte in de spurt om plaats twee de Nederlanders Niki Terpstra (Quick-Step Floors) en Dylan van Baarle (Cannondale). Gilbert volgt op de erelijst wereldkampioen Peter Sagan op.

Gilbert viert op het podium met Greg Van Avermaet en Niki Terpstra. - Foto Belga

Op de Muur van Geraardsbergen, op zo'n 90 kilometer van de aankomst, gooiden ploegmaats Tom Boonen en Gilbert een eerste bommetje. Er vormde zich een kopgroep van zo'n vijftien renners. Topfavorieten Van Avermaet en Sagan hadden de ontsnapping gemist en waren op achtervolgen aangewezen. Met nog 67 km te gaan rekende de groep Boonen/Gilbert de al in de openingskilometer vertrokken kopgroep in, het verschil met het peloton bedroeg één minuut.

Valpartij Sagan-Van Avermaet

Bij de beklimming van de Oude Kwaremont, op 55 km van de streep, trok man in vorm Gilbert fors door. Hij ging solo en achter hem smolt alles samen. 'Phil' bleef stevig doorrijden, terwijl ploegmaat Boonen bij de achtervolgers kreeg af te rekenen met materiaalpech.

Sagan, Van Avermaet en Oliver Naesen leken na enig getreuzel wel op weg om de kloof met Gilbert te dichten, maar uitgerekend op dat moment ging de wereldkampioen te dicht tegen de nadarhekken rijdenop de Paterberg. Het gevolg: Sagan ging tegen de vlakte en sleurde Van Avermaet en Naesen mee in zijn val.

Vooraan hield Gilbert mooi stand en kon hij voor het eerst in zijn carrière Vlaanderens Mooiste op zijn palmares bijschrijven. In de spurt om de tweede plaats hield van Avermaet Terpstra en Van Baarle af.

bron: Belga