‘Ghost Recon Wildlands': de gruwel van de drugskartels

‘Ghost Recon Wildlands': de gruwel van de drugskartels

Voor dit nieuwe avontuur – het eerste op de new-gen consoles – worden de Ghosts naar Bolivia gestuurd. De elite-eenheid van de Amerikaanse special forces, die officieel niet bestaat, neemt het daar op tegen het verschrikkelijke Santa Blanca-kartel. Dat moet je stap voor stap ontmantelen, om uiteindelijk de grote baas uit te schakelen.

Maar voor je begint, moet je je personage van kop tot teen samenstellen. Je kiest zijn geslacht, fysieke eigenschappen, dresscode en accessoires. Vanaf dan gaat het snel. Je wordt samen met drie andere Ghosts gedropt in de bergen, alleen tegen een gruwelijk kartel dat de hele regio controleert. Net als in de vorige episodes kan je maar beter tactisch en discreet te werk gaan, en je aanvallen goed voorbereiden met je verrekijker en drone. Als je alleen speelt, kan je je teamleden instructies geven. Speel je in co-op online, dan is het kwestie van zo efficiënt mogelijk samen te werken. Een headset is dus aangeraden!

Duik onder in de kartels

De actie speelt zich af in een gigantische open wereld, zoals alleen Ubisoft die kan maken. Op gevaar van eigen leven ben je meteen vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je kan voertuigen ‘lenen' van de lokale bevolking of een helikopter stelen van de kartelleden. En gezien het kronkelige landschap en de kleine bergpaadjes is dat met stip het efficiëntste en discreetste transportmiddel. Het universum van ‘Wildlands' is immens en heel geslaagd. Meteen een van de sterke punten van deze game. Je wordt onverbiddelijk ondergedompeld in de gruwel van de drugskartels. Geregeld kom je onderweg opgehangen of verbrande dorpsbewoners tegen. De graphics zijn uitstekend, maar bereiken niet het niveau van de toppers van begin dit jaar, zoals ‘For Honor' en ‘Horizon Zero Dawn'.

Co-op of niks?

Op het vlak van gameplay riskeren de fans van het eerste uur teleurgesteld te zijn. Deze nieuwe episode is een hele aanpassing. De tactische aanpak is er nog altijd, maar het realisme wordt op heel wat vlakken aan de kant geschoven. We betreuren vooral de besturing van de voertuigen, die allesbehalve realistisch aanvoelt. Met deze arcade-oriëntatie willen de ontwikkelaars een breder publiek verleiden, maar simulatiefans blijven daardoor op hun honger.

Je kan ‘Wildlands' solo spelen (je hebt wel altijd een internetverbinding nodig), maar de game komt pas echt tot zijn recht in co-op. Terwijl ‘The Division' (ook van Ubisoft) vorig jaar het online samenspelen met onbekenden simpel en efficiënt wist te maken, ligt dat met ‘Wildlands' iets moeilijker. Je kan met andere woorden maar beter drie vrienden optrommelen, want anders riskeer je al kilometers voor de finish te stranden.

Kan je jezelf eroverheen zetten dat ‘Wildlands' geen simulatie is? Dan ga je je kostelijk amuseren, ook al vallen de missies na een tijdje wat in herhaling. Ook als je op zoek bent naar een leuke game om met vrienden in co-op te spelen, ben je aan het juiste adres. In solomodus slaat de verveling al snel toe. ‘Wildlands' is niet de game van het jaar, maar wel een amusante brok entertainment.

(tw)