Gezondheidsraad waarschuwt: "Handgels zijn gevaar voor volksgezondheid"

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om te stoppen met het gebruik van anti-bacteriële handgels. De producten blijken niet effectiever te zijn dan gewone zeep en doden ook goede bacteriën, waardoor je juist sneller ziek wordt. 
door
Armin
Leestijd 1 min.

Dat handgels niet beter zouden werken dan water en zeep, is al langer bekend. De Gezondheidsraad gaat nu nog een stap verder en adviseert zelfs de producten uit de winkelrekken te halen.

De resultaten van hun onderzoek maken duidelijk waarom. De gels zouden niet alleen schadelijke bacteriën doden, maar ook de goede. Hierdoor verzwakt de weerstand van de gebruiker en word je juist sneller ziek. Daarnaast kan het bij overmatig gebruik ook allergische reacties of vergifting met zich meebrengen.

De handgels zouden zelfs een gevaar voor de volksgezondheid inhouden. Net zoals bij antibiotica worden de bacteriën resistent tegen de producten. Ze worden dus steeds sterker en ook antibiotica zou zo minder goed werken.

De gezondheidsraad adviseert dan ook om terug te schakelen naar het gebruik van water en zeep. Enkel na contact met de uiterst besmettelijke MRSA-bacterie is het gebruik van desinfecterende middelen aan te raden.