Gezond leven voorkomt dementie

Gezond leven voorkomt dementie

Of je dement wordt, hangt af van een heleboel factoren, zoals je genen, leeftijd en opleiding. Bovendien krijgen meer vrouwen dan mannen Alzheimer. Toch heb je de kans op dementie voor een deel zelf in de hand.

"Veel mensen denken dat dementie je lot is. Dat er niets aan te doen is om het te voorkomen. Dat is niet zo", zegt de Nederlandse psycholoog en epidemioloog Sebastian Köhler. Samen met wetenschappers van de universiteit van Maastricht en het academisch ziekenhuis UMC+ analyseerde Köhler de gegevens van 10.000 mensen boven de 55 jaar.

Ze ontdekten dat vijftigers en zestigers die hun levensstijl drastisch aanpassen, hun dementiekans kunnen halveren van ongeveer 6 naar 3%. Ook zeventigers kunnen de ziekte nog weren door gezonder te leven, maar minder krachtig. Bij tachtigers was er geen meetbaar effect. Die bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Journal of Alzheimer's Disease en op de nieuwssite NRC.

Voeding en sport

Wat kunnen mensen doen om het risico op de aandoening te verminderen? Volgens Köhler is voldoende beweging en een gezond dieet heel belangrijk, net zoals stoppen met roken en proberen om je bloeddruk onder controle te houden. Daarnaast moedigt hij mensen ook aan om te kiezen voor een actieve, nieuwsgierige levensstijl. "Daarmee bedoel ik niet niet dat je sudoku's moet maken, maar dat je nieuwe talen leert, veel boeken leest en andere culturen leert kennen."

Op basis van de risicofactoren hebben de wetenschappers een LIBRA-index gemaakt, een dementie-voorspellend model. Begin volgend jaar moet die index ook online komen. "Dan verschijnt er ook een app waarmee mensen zich kunnen laten coachen om gezonder te leven", besluit Köhler.