Gezocht: nieuwe naam voor s u p e r t r a m

Gezocht: nieuwe naam voor s u p e r t r a m

De Lijn is op zoek naar een naam voor de nieuwe supertrams die binnenkort in Gent en Antwerpen zullen rijden. De vervoermaatschappij lanceert daarom een wedstrijd.

«Omdat de vervoersmaatschappij al een geboortekaartje heeft maar nog geen naam, doet ze een beroep op de creativiteit van de Vlamingen», klinkt het bij De Lijn. Wie bruist van de originele ideeën, kan een naam doorsturen via de website en Facebookpagina van De Lijn. Voorstellen kunnen ook ingezonden worden via Twitter met de hashtag #tramzktnaam.

De oproep heeft al verschillende reacties uitgelokt. «De ideeën stromen binnen», bevestigt woordvoerder van De Lijn Isabelle Colbrandt. «De telefoon staat niet stil en de hashtag wordt massaal getweet. Via de site alleen al kwamen al meer dan 300 namen binnen.»

Volgens Colbrandt zijn er al verschillende gevatte en verrassende voorstellen ingestuurd. «Veel mensen denken verder in het thema van de dierenwereld als opvolger voor de huidige ‘hermelijntram'. Denk maar aan ‘giraf', ‘duizendpoot' of ‘anaconda'. Een ander voorbeeld dat meer dan eens naar boven kwam is ‘de lange wapper'.» Toch zal het niet evident worden om een geslaagde, originele naam te vinden aangezien die perfect moet aansluiten bij de twee steden. Een hele uitdaging dus.

Groter & Groener

Wat is die supertram precies? «Er zijn heel veel nieuwigheden aan de Supertram», vertelt Colbrandt trots. De supertram is 43 meter lang, en is daarmee de langste tram ooit. «De tram biedt plaats aan meer dan 300 mensen. Dat is een pak meer dan de 200 reizigers die de huidige hermelijntram kan vervoeren.» Daarnaast is de tram toegankelijker voor rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen, en is die supergroen: hij rijdt op 100% groene stroom en verbruikt 22 tot 35% minder.

Vandaag rijden er al enkele supertrams rond in Gent waar chauffeurs mee oefenen. Vanaf 11 mei zullen alle tien trams stapsgewijs ingezet worden. Midden mei worden 38 trams geleverd aan Antwerpen. Na de zomer zullen ze daar ook rond rijden.

Heb jij een origineel idee voor de naam van de supertram? Post het op onze Facebookpagina Metro Belgium.