Gezocht: 1.300 leerkrachten per maand

Gezocht: 1.300 leerkrachten per maand

Er stonden vorig jaar elke maand gemiddeld 1.297 vacatures open voor leerkrachten in de basis- of middelbare school. Dat is drie keer meer dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB waarover Het Nieuwsblad bericht. In de krant getuigen verscheidene schooldirecteurs hoe leerlingen door het nijpend tekort aan leraars - vooral voor wiskunde, Frans en technische vakken zijn er tekorten - steeds vaker in de studie moeten zitten.

De aantrekkingskracht van het beroep is gedaald. Het aantal inschrijvingen in de lerarenopleidingen aan de hogeschool kelderde de voorbije jaren met een vijfde. En leerkrachten haken onderweg sneller af dan ooit tevoren.

De directeurs houden dan ook hun hart vast voor de toekomst. Volgens prognoses van de Vlaamse overheid zijn er de komende jaren gemiddeld 6.000 extra leerkrachten nodig.

Om iets te doen aan de tekorten willen meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en CD&V dat mensen die overstappen vanuit de privésector op zijn minst een deel van hun anciënniteit kunnen meenemen. Nu kan dat maximaal tien jaar voor technische vakken.

bron: Belga