Gezinnen kunnen vanaf 1 november minimumlevering van aardgas aanvragen

Gezinnen kunnen vanaf 1 november minimumlevering van aardgas aanvragen

Gezinnen met een budgetmeter voor aardgas, maar die geen geld hebben om die op te laden, kunnen vanaf donderdag een minimale aardgaslevering aanvragen bij het OCMW. Dat kondigt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) aan. "Nu de winter voor de deur staat, mag niemand kou lijden", zegt hij. Wie een budgetmeter heeft voor aardgas maar onvoldoende middelen heeft om die op te laden, kan in de wintermaanden toch een minimum levering aan aardgas krijgen. Twee jaar geleden verlengde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de termijn daarvoor al van drie naar vijf maanden. Sindsdien kunnen gezinnen de levering aanvragen van 1 november tot en met 31 maart.

Wie het nodig heeft, kan de aanvraag dus vanaf donderdag indienen bij het OCMW van zijn of haar gemeente, en dat om de halve maand. Het OCMW kan dan financieel bijspringen zodat de gezinnen hun aardgasmeter toch kunnen opladen, als de dienst na sociaal onderzoek heeft vastgesteld dat het gezin of de persoon in kwestie wel degelijk hulp nodig heeft. Het bedrag verschilt naargelang het type woning. De netbeheerder draagt 70 procent van de kosten, het OCMW kan 30 procent terugvragen aan de gebruiker.

"De minimum aardgaslevering garandeert ook huiselijke warmte voor wie in financiële nood zit", zegt Tommelein. "Als een gezin onmogelijk menswaardig de winter kan doorkomen, moeten we als maatschappij onze verantwoordelijkheid nemen."

bron: Belga