Gezinnen betalen te vaak duurste energiecontracten

Gezinnen betalen te vaak duurste energiecontracten

Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft een contract voor een van de tien duurste elektriciteits- en gasproducten. Nochtans zijn de besparingsmogelijkheden groot: meer dan 360.000 gezinnen kunnen jaarlijks 600 euro besparen door te kiezen voor een goedkoop energiecontract. Dat heeft de federale energieregulator Creg becijferd. Vijftig à zestig procent van de gezinnen zit opgezadeld met dure energieproducten, terwijl maar 20 procent - vaak erg actieve klanten die vaak wisselen - bij de tien goedkoopste elektriciteits- en gasproducten is beland. Een heleboel mensen veranderen gewoon niet van contract, ook al is de liberalisering al jaren een feit. "Honderdduizenden gezinnen en tienduizenden kmo's hebben al jaren hun contract niet meer gewijzigd", klinkt het bij de Creg.

Gevolg: veel gezinnen en kmo's zitten nog vast aan dure "slapende contracten": contracten die door de leveranciers niet meer worden aangeboden op de markt, maar wel nog bestaan, en bij het aflopen van een contract worden verlengd. "De gevaarlijkste zijn de vaste contracten van drie jaar", aldus Creg-adviseur Kurt Hernot.

De federale energieregulator heeft al sinds 2017 een immense databank aangelegd van niet alleen actieve, maar ook van oude, slapende contracten. Op die Creg-scan kunnen consumenten nagaan hoe hun huidige contract zich situeert ten opzichte van de bestaande goedkoopste en duurste prijzen op de markt.

Wat blijkt: vergelijken en van contract veranderen loont. "Meer dan 360.000 Belgische gezinnen betalen 600 euro te veel voor hun gas en elektriciteit", aldus Creg-directeur Laurent Jacquet.

bron: Belga