Gezichtsherkenning bij mensen zelfde als kontherkenning bij chimpanees

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen gezichten onthouden op dezelfde manier dat chimpansees achterwerken van soortgenoten memoriseren.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Dat chimpansees soortgenoten van elkaar onderscheiden met behulp van het herkennen van het achterwerk, was al geweten. Nieuw onderzoek toont nu aan dat de apen het op dezelfde vlotte manier doen als mensen gezichten onthouden.

Voor de studie liet cognitief psychologe Mariska Kret van de Universiteit Leiden in Nederland mensen en chimpansees een spelletje spelen. Ze werden beide een serie van gezichten en achterwerken voorgeschoteld. Daaruit blijkt nu dat mensen het moeilijker hebben wanneer ze omgedraaide gezichten te zien krijgen. De apensoort ondervindt dan weer moeilijkheden wanneer achterwerken omgedraaid werden.

Samengevat bezien mensen elkaars gezicht zoals apen elkaars kont bekijken. Dat duidt op een 'evolutionaire verschuiving in signaalfunctie van het achterste naar het gezicht', schrijven Kret en haar collega Masaki Tomonaga in vakblad Plos One. Allebei 'haarloze, symmetrische en aantrekkelijke lichaamsdelen.'