Gewikt, gewogen en geproefd: Metro test de foodmarkets in Gent en Antwerpen

Wie de wereld tot in zijn uithoeken wil proeven, moet niet langer een verre reis boeken. Simpelweg naar de foodmarkets in Antwerpen of Gent is voldoende. Wij stelden ons culinair kandidaat om een bezoek te brengen aan de overdekte eetplekken en fileerden uitvoerig wat er op ons bord lag.
door
Xavier
Leestijd 3 min.

Door Xavier Vuylsteke de Laps en Liesbeth De Corte

Holy Food Market

Om iets na 11 uur arriveren we bij de Holy Food Market in de knap gerestaureerde Baudelokapel. Terwijl alle eetkraampjes zich klaarmaken, komen de lekkerbekken met mondjesmaat toe. Na een tijdje worden we omringd door zowel groepjes giechelende vriendinnen als trendy hipsters, jonge gezinnen en oudere koppels. Dat de heilige eetkappel een bont allegaartje aantrekt, bevestigt ook initiatiefnemer Ladislas Leys. “We krijgen een heel breed publiek over de vloer: jong en oud, Gentenaars en toeristen uit andere steden en landen”, vertelt hij.

De inrichting van het culinaire mekka is dan ook bewust ontworpen om een mengelmoes van mensen aan te trekken, legt de jonge ondernemer uit. Centraal staat de gezellige bar, met aan de zijkanten lange tafels met een opvallend buizenonderstel, waarbij geel, zwart en wit-marmeren kleuren regeren. “Op zich is dit een statisch gebouw dat luxe uitstraalt, maar we wilden daar nog een losse en toegankelijke sfeer aan toevoegen”, omschrijft Leys het interieur zelf.

De wereld op je bord

Op voorhand reisde Leys de wereld rond op zoek naar leuke concepten. Hij liet zich onder meer inspireren door foodmarkets in New York, Kopenhagen, Barcelona en Lissabon. Het resultaat zijn 16 kraampjes waar bezoekers eten en drinken kunnen bestellen. Ze kunnen kiezen tussen onder meer Portugese tapas, Napolitaanse pizza's en artisanale kroketten. Zoetebekken kunnen zich chocolade en couberdons aanschaffen of zelf een Magnum-ijs met kleurrijke toppings samenstellen.

Ook al beginnen we bij al dat lekkers spontaan te watertanden, toch missen we een ietwat excentrieker standje dat kan pronken met een opvallende menukaart die je niet meteen elders terugvindt. Denk aan gegrilde krokodil of kangoeroefilet met mangosaus, we zeggen zo maar iets.

Keuzestress

Tegen de middag worden de wachtrijen beduidend langer, zijn nagenoeg alle tafeltjes bezet en begint mijn maag te grommen als een jonge leeuwenwelp. Tijd om enkele gerechtjes uit te proberen, maar kiezen tussen alle eetkraampjes is niet evident. Even word ik overvallen door acute keuzestress, maar als echte vleeseter bezwijk ik voor ‘Karnivoor'. Ik ga voor een lichte lunch: de bagel smoked entrecôte (7 euro). De ronde broodjes zijn lekker krokant en pikant. Hoe je zoiets elegant opeet, is me een raadsel, maar smaken doet het wel.

Na dat rode vlees snak ik naar gezonde groentjes en mijn oog valt op de kleurrijke toog van ‘Yalla Yalla'. Bij het aanschuiven voor een portie Libanees streetfood, besluit ik om me te laten verrassen. Uiteindelijk krijg ik een schotel met drie mezze's (15 euro) voorgeschoteld. De humus is overheerlijk en ook de falafel behoort tot de beste die ik al heb geproefd. Bij de fattoush, een zomerse salade, mogen ze iets zuiniger zijn met de vinaigrette, maar het geheel is verfrissend lekker.

Voor de derde etappe moeten we onze broeksknoop bijna open doen, maar op aanraden van Leys gaan we toch nog even langs bij ‘Hos-T'. Hier serveert Nico Saveyn, nog bekend van Mijn Pop-uprestaurant, hapjes en croque monsieurs in thema hostie, met als doel je in de zevende hemel te krijgen. Ik bestel een granencracker met avocado (4,5 euro). De toast is krokant, en de verse avocado is goed op smaak gebracht met kruiden en citroen, om je vingers van af te likken.

Achter de glazen etalages lachen nog andere exotische maaltijden me toe en ik zou gerust van alles willen proeven, maar dat laat een goedaardige indigestie niet toe. We zullen dus nog een andere keer moeten terugkomen, maar dat doen we met plezier.

  • Aantal kraampjes: 16
  • Meest originele kraampje: Hos-T
  • Aantal zitplaatsen: 230
  • Gemiddelde bereidingstijd: 4 minuten
  • Gemiddelde prijs: 8,5 euro
  • Eindoordeel: 4/5 sterren
  • Mercado

    RDR Photography

    Ondanks het imposante volume van de hal, zal je zodra je Mercado binnenwandelt, overvallen worden door de gezellige sfeer die er hangt. Het gebouw waar de food market in huist, op de hoek van de Groenplaats en de Schoenmarkt, was tot enkele jaren geleden een groot postkantoor. De statelijke fundamenten werden behouden en aangevuld met enkele retro-eyecatchers.

    Permanent foodtruckfestival

    De verschillende loketten hebben plaatsgeruimd voor eetstandjes met menu's uit alle windstreken van de wereld. Iets waar het team achter Mercado bewust naar op zoek is gegaan. “We hebben enorm veel aanvragen gekregen van kandidaat-uitbaters”, zegt programma- en communicatieverantwoordelijke Nelson Donck. “Een voedingsconsulente heeft ons geholpen om een eerste schifting te maken en daarna was het aan ons.”

    Die hype rond Mercado was ook de media niet ontgaan. “Na Barcelona, Kopenhagen en Londen heeeft nu ook Antwerpen een eigen overdekte voedselmarkt”, schreven de kranten, maar dat hoorden ze in Antwerpen niet graag. “We zijn geen markt, maar eerder een permanent foodtruckfestival. We wilden de hype rond voeding omzetten in iets permanents. Dit moet een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen tussen 8 en 88 jaar.”

    Bij een breed doelpubliek horen ook veel keuzemogelijkheden en daaraan is er in Mercado geen gebrek. De veertien standjes bieden een scala aan gerechten aan, van Libisch tot het beste uit de Noordzee, van wafels in een potje tot avocado's in verschillende vermommingen.

    Hoera voor de klassieker

    Zoveel aanbod dwingt een mens tot kiezen. In de hoop een representatief pallet te kunnen proeven, viel ons oog op vier gerechten: dimsums, een klassieke garnaalkroket, een sushirol ‘in a bowl' en de Bubble Waffle.

    De Aziatische deegballetjes van Sum Sum vormden het voorgerecht. Het achttal bestond uit vier verschillende varianten, gaande van kruidig tot vlezig en pikant. Tesamen vormde de toren een aangename opener, met genoeg variatie om de honger aan te wakkeren, zeker als je het deelt met een extra paar handen.

    Met een klassieker zoals een garnaalkroket kan je vaak enkel verliezen, maar dat was hier niet het geval. De krokante korst verborg een smaakvolle vulling, die bijna verlegen uit het opengebroken hapje kwam stromen.

    Een opsteker die gevolgd werd door een dipje. De sushirol in een ‘bowl' van Spoon en Co leek het meest beloftevolle gerecht op papier, maar loste de verwachtingen niet in. Een marinade of baksessie extra had de smaak van de verse groenten en kruiden van ‘Feel The Beet' even opwindend gemaakt als het kleurenpalet van het bord.

    Tot slot de eenvoud van een nostalgisch dessert. De ‘Bubble Waffle', de wafel bestaande uit aaneengebakken wafelbolletjes, overgoten met chocolade maakte de ietwat flauwe smaak goed met puur eetplezier.

    Over het algemeen een meer dan aan te raden maaltijd, al is het maar de vraag of bezoekers er nog lang van zullen kunnen genieten. Mercado werd namelijk opgestart met een vervaldatum: de start van de werken aan de Groenplaats, waarvan de startdatum nog niet geweten is. Maar ondertussen lijkt er een vervolg in de maak. “De zomer wordt een belangrijke waardemeter”, aldus Donck. “Als er ondertussen een akkoord gevonden wordt met de eigenaar van het gebouw, willen wij er mee doorgaan.”

  • Aantal kraampjes: 16
  • Meest originele kraampje: Spoon & Co
  • Aantal zitplaatsen: 170
  • Gemiddelde bereidingstijd: 10 minuten
  • Gemiddelde prijs: 10,50 euro
  • Eindoordeel: 4/5 sterren