Gewezen secretarissen-generaal NAVO stellen voor nieuw hoofdkwartier naar McCain te noemen

Gewezen secretarissen-generaal NAVO stellen voor nieuw hoofdkwartier naar McCain te noemen

Drie vroegere secretarissen-generaal van de NAVO willen dat het nieuwe hoofdkwartier van die organisatie in Brussel vernoemd wordt naar de zaterdag overleden Amerikaanse politicus John McCain. Het voorstel werd vandaag gelanceerd in een brief in de Britse krant The Times. De brief is ondertekend door de Spanjaard Javier Solana (NAVO-secretaris-generaal van 1995 tot 1999), de Brit George Robertson (1999-2003) en de Deen Anders Fogh Rasmussen (2009-2014).

"We geloven dat de trans-Atalantische alliantie de hoeksteen is van een stabiele, vreedzame en vrije wereld. Er zijn weinig zaken die deze alliantie, en de duurzame voordelen van Amerikaans mondiaal leiderschap, duidelijker symboliseren dan het leven en werk van John McCain", zo luidt de lofzang op de Republikeinse senator, die op 81-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van hersenkanker. "We sporen de NAVO aan om (...) haar nieuwe hoofdkwartier in Brussel de naam van senator McCain te geven."

Gisteren had de conservatieve Britse volksvertegenwoordiger Tom Tugendhat, een gewezen legerofficier, al een gelijkaardig voorstel geformuleerd.

Oana Lungescu, de woordvoerster van de NAVO, bevestigt aan Belga dat de organisatie de brief van Tugendhat ontvangen heeft. "Zijn voorstel zal zorgvuldig bestudeerd worden", zo klinkt het.

McCain was in 2008 de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen, samen met zijn oerconservatieve running mate Sarah Palin. Hij moest het toen afleggen tegen Barack Obama.

bron: Belga