Geweld Syrië - Oppositie reageert afwachtend op Russische aankondiging

De Syrische oppositie blijft voorzichtig over de aankondiging van Rusland dat het vanaf dinsdag een groot deel van zijn troepen uit het Syrische conflict zal terugtrekken. De oppositie wil vooral weten hoe ver de terugtrekking gaat. "Als het ook een einde van de luchtbombardementen omvat, dan zal dit de crisis in zijn geheel veranderen", zegt Munzer Makhous, woordvoerder van HCN, het onderhandelingscomité voor de Syrische oppositie. "Als het ernst is met de terugtrekking, zal dit het vredesproces een positieve duw geven", verklaarde een andere HCN-vertegenwoordiger Salim al-Muslat aan de Britse zender BBC.

Als gevolg van de Russische bombardementen die in september van start gingen, werd de positie van het Syrische leger -en dus van president Bashar al-Assad- versterkt en die van de rebellen verzwakt, niet alleen van IS maar ook van de meer gematigde oppositie. Volgens het Kremlin maandag in een mededeling is "de missie in Syrië volbracht".

Maar het blijft onduidelijk of ook de luchtsteun aan het regime van Assad zal worden stopgezet. Evenmin duidelijk is hoeveel Russische troepen er zich precies in Syrië bevinden, en hoeveel er dus zullen worden teruggetrokken.

bron: Belga