Geweld Syrië - "Evacuaties uit Oost-Aleppo opnieuw van start gegaan"

Geweld Syrië - "Evacuaties uit Oost-Aleppo opnieuw van start gegaan"

Minstens vijf bussen met mensen die geëvacueerd werden uit de door de rebellen bezette delen van Oost-Aleppo zijn zondag aangekomen in door de rebellen gecontroleerde gebieden ten westen van de stad. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Bronnen binnen de Verenigde Naties en het Rode Kruis bevestigen de informatie, aldus verschillende media. Aan boord van de bussen zouden zich minstens 350 mensen bevinden, aldus het Observatorium, terwijl de Turkse hulporganisatie IHH spreekt van 400 geëvacueerden. Ze arriveerden in de door de rebellen gecontroleerde gebieden ten westen van Aleppo, nadat ze werden tegengehouden in de door het regime gecontroleerde zuidelijke deel van Aleppo. Eerder op de dag raakte nochtans bekend dat de evacuaties tot nader order werden opgeschort, maar een VN-functionaris liet rond 22 uur Belgische tijd aan persagentschap Reuters weten dat ze weer van start waren gegaan.

De geëvacueerden zijn "in een verschrikkelijke toestand. Ze hebben niet gegeten, niet gedronken, de kinderen hebben het koud, ze mochten niet naar het toilet gaan", aldus dokter Ahmad al-Dbis, die verantwoordelijk is voor een van de eenheden die de evacuatie coördineren. Duizenden mensen wachten ondertussen nog om Aleppo te verlaten.

De evacuatie van burgers en rebellen uit het oosten van Aleppo werd vrijdag stopgezet nadat het regime de rebellen ervan beschuldigde een tijdelijk bestand te hebben geschonden. Volgens de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten Rami Abdel Rahmane heeft bemiddeling van Turkije en Rusland ervoor gezorgd dat het regime de bussen liet passeren nadat ze waren aangekomen aan het laatste controlepunt van het regime.

De evacuatie zou nu moeten worden voortgezet, tezamen met gelijkaardige operaties in de sjiitische dorpen Foua en Kafraya in de provincie Idlib. Zondag werden nog een twintigtal bussen die burgers uit die dorpen moesten evacueren, aangevallen door gewapende mannen, waardoor de evacuatie tot nader order werd opgeschort. Volgens Rahmane kunnen vijf bussen met inwoners de dorpen ondertussen verlaten, maar er moet eerst een veilige route worden gevonden.

Tot slot zullen 200 mensen uit de door de regering bezette dorpen Madaja en Sabadani geëvacueerd worden naar gebieden in de buurt van de grens met Libanon.

Maandag stemt de VN-Veiligheidsraad over het sturen van onafhankelijke waarnemers naar Aleppo om de evacuaties te controleren en de veiligheid van de burgers te verzekeren.

bron: Belga