Gevaarlijke Nederlandse oehoe krijgt levenslang

Gevaarlijke Nederlandse oehoe krijgt levenslang

De uil viel in het voorjaar wekenlang inwoners van het Noord-Hollandse dorpje Kwadijk aan en verwondde daarbij meer dan 50 mensen. Sommige inwoners moesten zich met paraplu's beschermen tegen de oehoe, die door zijn agressieve gedrag 'terror-oehoe' werd gedoopt.

De beslissing is genomen mede op advies van de Oehoe Werkgroep. Woordvoerder Gejo Wassink bevestigt dat de vogel van de tamme soort is en daarom niet in vrijheid kan leven. «Tamme oehoes zijn erg schadelijk in de vrije natuur», aldus Wassink. Hij vermoedt dat de terror-oehoe eerder in gevangenschap heeft geleefd en door zijn eigenaar is vrijgelaten. «We zien wel vaker dat oehoes naar de vogelopvang gaan, omdat het heel lastig is om de vogel iedere dag een cavia of een rat als maaltijd te serveren», zegt hij.

De terror-oehoe werd aanvankelijk ondergebracht bij een vogelopvang in Andijk, maar werd later verplaatst omdat de opvang werd bedreigd. Er zouden zelfs pogingen zijn gedaan de vogel te bevrijden. Ook werd de valkenier lastig gevallen. De gemeente Purmerend besloot in de zomer de nieuwe verblijfplaats geheim te houden. De oehoe had geen ring of chip, waardoor de eigenaar niet te achterhalen is.

(Foto: Wikimedia / Dick Daniels)