Gevaar voor vulkaanuitbarsting in de Filipijnen nog niet geweken

Gevaar voor vulkaanuitbarsting in de Filipijnen nog niet geweken

In de Filipijnen hebben al meer dan 235.000 mensen hun huis verlaten wegens een mogelijke uitbarsting van de vulkaan Taal. De wetenschappers van het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie waarschuwen dat de kans op een eruptie nog altijd niet geweken is. De seismologen hanteren nog altijd het op een na hoogste waarschuwingsniveau voor de vulkaan, die 66 kilometer ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla ligt. Hoewel de vulkaan minder activiteit lijkt te vertonen, bestaat er nog altijd een grote waarschijnlijkheid dat het tot een gevaarlijke explosieve uitbarsting komt.

"Uit onze gegevens blijkt dat de vulkaan nog altijd nog altijd opgeblazen is en zich steeds verder opblaast", zegt de siesmologe Maria Antonia Bornas. "Het magma zit al klaar en de vulkaan kan gemakkelijk uitbarsten."

Intussen hebben al bijna een kwart miljoen mensen hun huis moeten verlaten om aan de mogelijke uitbarsting te ontsnappen.

De Taal, de op een na meest actieve vulkaan op de Filipijnen, barstte sinds 1572 in totaal 33 keer uit. De laatste grote uitbarsting vond in oktober 1977 plaats.

bron: Belga