Get Ready!: "Wij zijn geen boysband, maar een menband"

Get Ready!: "Wij zijn geen boysband, maar een menband"

In 2016 werd de groep 20 jaar. Dit zou gevierd worden met een jubileumconcert, maar al snel werd duidelijk dat het daar niet bij ging blijven. Hoe is die beslissing om opnieuw te herenigen verlopen?

Jimmy Samijn: "Dat is eigenlijk een heel lang verhaal. We (Koen en Jimmy) gingen het twintigjarig bestaan van Get Ready! vieren met een optreden in de Carré in Willebroek. En ik dacht dat het tof zou zijn om J.M. (Jean-Marie) en Glenn ook te vragen om ‘Diep' te komen zingen, onze allereerste single. Ze zeiden beiden onmiddellijk ja, en toen kwam het idee om nog een single te maken."

Glenn Degendt: "Ik moest er toch nog eens over nadenken." (lacht)

Nu brengen jullie een best of-album uit, ‘Best of Get Ready! XXI'?

Jimmy: "Ons nieuwe album is eigenlijk een verzameling van al onze ‘kindjes'. De nummers die we zelf het leukst vonden staan er allemaal op gebundeld. We hebben de dubbel-cd eerst uitgebracht om het geheugen van de mensen nog eens op te frissen. We denken dat ze er echt van gaan genieten."

Jullie hebben ook een nieuwe single. Vanwaar kwam de inspiratie voor ‘Feniks'?

Koen Bruggemans: "Het nummer is geschreven door Stefaan Fernande, een muzikaal genie. We zeiden tegen Stefaan dat we een comeback-single wilden waarin duidelijk wordt dat we dingen hebben meegemaakt die niemand anders heeft meegemaakt. Hij heeft dat toen zo mooi en poëtisch kunnen inkaderen. De symboliek van een feniks die herboren wordt uit zijn assen is echt geweldig."

Wat is er veranderd tegenover vroeger?

Jimmy: "Het grote verschil is dat we nu meer tijd hebben om aan onze liedjes te werken en te brainstormen. Vroeger moest alles snel af en leefden we op een sneltrein. Dat is nu helemaal anders. Met het ouder worden hebben we ook meer plezier. We hebben meer tijd om te genieten van wat we doen."

Hoe gingen jullie dan om met die plotse rust toen jullie na jullie doorbraak in Azië en Zuid-Amerika besloten om ermee te stoppen?

Jimmy: "Die rust was echt een enorme opluchting! We waren zo jong en hebben onze jeugd eigenlijk een beetje opgeofferd. Opofferen is misschien een groot woord, maar we deden niet wat andere jongeren deden en zijn heel snel moeten opgroeien. We hebben wel mooie dingen meegemaakt."

Koen: "Ik ben daarna gaan werken in de Free Record Shop en dat was heel raar want ik verkocht onze eigen cd's die in promotie waren. Ik zette die toen altijd vooraan in de rekken. (lacht) Maar als je zoveel aandacht gewend bent, blijf je daar eigenlijk naar verlangen. Zo ben ik dat gaan opzoeken in het theater en zijn Glenn en Jimmy beiden solo gegaan."

Hebben jullie al veel reacties gekregen van fans van vroeger?

Koen: "Ja, ontzettend veel! Tegenwoordig, met Facebook en dergelijke, krijgen we super veel berichtjes binnen en eigenlijk bijna allemaal positieve. Vroeger moest onze 15.000 fans nog bellen met een telefoon om te weten te komen waar we gingen optreden en hadden wij zelfs nog geen GSM. Alles gaat vandaag de dag veel sneller en dat is leuk, maar het nadeel aan die moderne technologie is wel dat de verkoop gekelderd is. Dat is ook de reden waarom we een fysieke cd hebben uitgebracht. Fans willen iets om te koesteren, een écht album dat je nog eens kan vastpakken. Dat vult nu het digitale aan."

Jullie comeback wordt als dé comeback van het jaar bestempeld, wat zijn jullie plannen nog voor 2017?

Jimmy: "We werken al aan een volgend album dat dit najaar zal uitkomen. Op 1 april treden we op in het sportpaleis voor ‘Back to the Nineties' en het reünieconcert komt er ook aan op 30 april in Ninove waar we nu het tweede optreden van aan het verkopen zijn. Verder hebben we ook veel boekingen gekregen, dus gaan we veel toeren door het land. En we plannen ook nog een concert met ons nieuw album, na de zomer. Het gaat een druk jaar worden voor ons en het jaar nadien ook denk ik. De mensen zijn nog niet van ons af."

Wat mogen we verwachten van jullie volgende album?

Jimmy: "Het woord dat ik op het nieuwe album kan plakken is fun. Get ready! heeft altijd een eigen stijl gehad. De nummers verschillen heel hard van elkaar maar toch zit er een rode draad in. En er zitten nog steeds heel veel dubbele betekenissen in onze liedjes, net zoals vroeger."

Koen: "Ik besefte vroeger niet dat al die teksten zo dubbelzinnig waren, ik heb gezongen over seks zonder dat ik het wist."

Jimmy: "Je was dan ook een naïeve jongen, hé Koen."

Op VTM loopt nu het programma ‘The Band', waarin de programmamakers op zoek gaan naar de volgende boysband. Zijn jullie bang voor de concurrentie?

Jimmy: "Wij vinden dat super goed want daar is zeker ruimte en plaats voor! Ze zoeken niet echt afgelikte posterboys, en dat waren wij wel. (lachend) Ze zullen ook zeker geen concurrentie voor ons zijn, ze zijn twintig jaar jonger. Get Ready! Is geen boysband meer, wij zijn een menband."

Koen:"Wij hopen gewoon dat ze goed begeleid worden na afloop van het programma zodat ze geen eendagsvliegen worden. Een tip: neem voldoende tijd voor je fans, want dat is in Vlaanderen héél belangrijk."

 

 

Liza De Vleeschouwer

 Get Ready! speelt op 1 april in het Sportpaleis in Antwerpen.