Gestolen postzegel duikt na zestig jaar opnieuw op

Gestolen postzegel duikt na zestig jaar opnieuw op

In 1918 ging er iets fout tijdens het printen van postzegels van 24 dollarcent met een tweedekker. Het vliegtuig verscheen ondersteboven op de zegel, maar in de filatelie betekent een productiefout vaak geen waardeverlies. Sterker nog, de zegel met de 'Inverted Jenny' groeide al snel uit tot een verzamelobject, waarvan er slechts honderd bestaan.

Tijdens een samenkomst voor postzegelverzamelaars in 1955 in New York stalde Ethel McCoy een velletje met vier 'Inverted Jenny'-zegels uit. Een dief ging er toen mee aan de haal. De FBI vond de twee linkse zegels terug op veilingen in 1978 en 1982, maar de twee rechtse zegels waren nog steeds vermist. De zoektocht hield echter niet op. In 2014 loofde Donald Sundman, een prominente postzegelverzamelaar, nog een beloning van 50.000 dollar (45.000 euro) uit voor elk van de twee exemplaren.

In april dit jaar verscheen een derde exemplaar plots op Ierse veiling. Keelin O'Neill had de postzegel geërfd van zijn grootvader, maar had naar eigen zeggen geen idee van het belang of de waarde van het kleinood. "De ontdekking was vooral beangstigend. Nadat ik ontdekte dat dit een waardevolle postzegel is, nam de FBI contact met me op. Ik wist echter niets van het verhaal, van de zegel of waarom ik gecontacteerd werd. Het was zenuwslopend, maar het nadien gelukkig gemakkelijker", aldus O'Neill aan BBC.

De postzegel is ondertussen in handen van de American Philatelic Research Library. Volgens het testament van Ethel McCoy is de filatelistische instelling nu de rechtmatige eigenaar van de zegel. De Research Library denkt dat de grootvader van Keelin de zegel vond op een Ierse rommelmarkt en verdenkt de familie niet van diefstal. Keelin O'Neill heeft zijn beloning van 50.000 dollar gekregen, al is dat slechts een fractie van de waarde. Eerder deze week ging een exemplaar van de 'Inverted Jenny' onder de hamer voor 1 miljoen euro.

Foto AFP