Gesjoemel autosector neemt voortdurend toe

Gesjoemel autosector neemt voortdurend toe

Wagens verbruiken tot 45 procent meer dan aangegeven, en de kloof tussen het verbruik op papier en in de realiteit groeit nog. Dat schrijft De Standaard vandaag op basis van een onderzoek van de Toulouse School of Economics. Uit een onderzoek van het aantal tankbeurten en het aantal afgelegde kilometers bleek er een diepe kloof te zijn tussen het echte en officiële verbruik, en dus ook de uitstoot van CO2. Wagens uit 2014 verbruiken zo meer dan 45 procent meer dan aangegeven.

"Die kloof blijft niet beperkt tot een of enkele fabrikanten", concludeert onderzoeker Mathias Reynaerts. "Een gelijkaardige trend is te zien bij alle belangrijke autobouwers actief in Europa." Bij Renault is het verschil tussen de officiële en werkelijke prestaties het grootst. Ook bij Toyota en Ford is de kloof groot.

Het onderzoek bevestigt wat verschillende ngo's al eerder signaleerden. "Eigenlijk is er de laatste drie jaar geen vooruitgang geboekt", zegt expert Greg Archer. "Nochtans bestaat de technologie om uitstoot te verbeteren. Maar manipulatie is voor een fabrikant nu eenmaal goedkoper."

bron: Belga