Geschorste diaken staat op 20 december terecht voor misbruik twee leerlingen

De Hasseltse correctionele rechtbank buigt zich op 20 december over een geschorste diaken, die zich moet verantwoorden voor aanranding van de eerbaarheid van twee leerlingen van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder. De feiten dateren van 2001 en 2002. De man was indertijd coördinerend directeur van de katholieke scholengemeenschap De Heide. Advocaat Tom Van Overbeke vertegenwoordigt de twee burgerlijke partijen. Het kantoor van de Antwerpse strafpleiter John Maes neemt de verdediging van de vijftiger op zich. De twee vrouwelijke slachtoffers hadden in december 2016 in de media gezien dat beklaagde op 55 jaar priester wilde worden en het zien van die reportage weekte hevige emoties bij hen los. Ze hadden beklaagde herkend vanuit het verleden. Ze stapten naar het meldpunt voor seksueel misbruik binnen de kerk en legden vervolgens een klacht met burgerlijke partijstelling neer bij de onderzoeksrechter in Hasselt.

De lokale politie Heusden-Zolder voerde een onderzoek en de diaken, die nog altijd geschorst is, werd vervolgens voor de correctionele rechtbank gedagvaard.

Hij staat terecht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij hij misbruik maakte van zijn gezagspositie. De slachtoffers waren indertijd minderjarig. "Mijn cliënten hebben gelukkig intussen een stabiel gezinsleven ontwikkeld. Ze wensen in de absolute anonimiteit te blijven, " zei advocaat Tom Van Overbeke nadat de zaak deze morgen was ingeleid in de Hasseltse rechtbank.

Ook het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder zal zich burgerlijke partij stellen.

bron: Belga