Geruchtenmolen rond afscheurlijst van Brussels MR-kopstuk Destexhe draait op volle toeren

Het Brusselse parlementslid en senator Alain Destexhe zou zich voor de verkiezingen in mei afscheuren van de MR en zelf met een lijst opkomen in Brussel. De politicus zelf wil die info van Sudpresse voorlopig niet bevestigen of ontkennen. Alain Destexhe bevond zich altijd al aan de rechterflank van de MR, en deinsde er niet voor terug diametraal tegen de partijlijn in te gaan. Zo schreef hij begin dit jaar nog een boek over zijn stokpaardjes, asiel en migratie, waarin hij het beleid van de laatste 20 jaar door de mangel haalde. De portefeuille Binnenlandse Zaken zat die hele periode bij liberale ministers. Op de boekvoorstelling was N-VA-kopstuk Theo Francken trouwens aanwezig. N-VA-voorzitter Bart De Wever schreef het voorwoord voor een eerder werkstuk van de MR-politicus.

Destexhe zou nu samen met enkele andere eerder rechtsgezinde Franstalige liberalen met een eigen lijst naar de verkiezingen trekken. Hijzelf ontkent noch bevestigt dat. Een tweetal weken geleden verscheen in het Belgisch Staatsblad wel de oprichting van een nieuwe vzw, 'Oxygène', opgericht door niemand minder dan Alain Destexhe, MR-gemeenteraadslid in Sint-Pieters Woluwe Aymeric de Lamotte en Baudouin Peeters, een in Franstalig België gekende rechtse opiniemaker. Die laatste was ook aanwezig op de voorstelling van het laatste boek van Destexhe.

De vzw heeft als doelstelling "de ondersteuning van de uiting van politieke ideeën in de publieke sfeer", staat te lezen in de statuten. Volgens Sudpresse, die anonieme bronnen citeert, zouden er tussen Destexhe, de Lamotte en Victoria de Vigneral verschillende geheime ontmoetingen hebben plaatsgevonden. De Lamotte en de Vigneral, ook een MR-gemeenteraadslid, lieten zich dinsdagochtend al opmerken door hun scherpe kritiek op de MR-top in Le Soir, onder meer over de dubbele job van premier-partijvoorzitter Charles Michel en het "cynisme" van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die volgens hen moet kiezen tussen een topjob bij de Raad van Europa of het lijsttrekkerschap in Brussel.

Bij MR zelf waren ze in elk geval niet op de hoogte van een dissidente lijst van Destexhe, zegt een woordvoerder aan Belga. De partij probeert Destexhe te bereiken, maar dat is voorlopig nog niet gelukt, klinkt het daar. De Franstalige liberalen blijven wel voorzichtig. "We wachten af, want het is niet de eerste keer dat Alain Destexhe zegt dat hij een concurrerende lijst wil oprichten. Als hij dat doet omwille van de plaats die hij bij MR op de lijst zou krijgen, herinneren we eraan dat de opstelling van de lijsten collectief gebeurt. Als het om een fundamenteel probleem gaat, dan is het verbazingwekkend aangezien hij nauw betrokken was bij de discussies over de thema's die hem nauw aan het hart liggen. Maar ook hier: de opstelling van het partijprogramma is een collectief werk, die de verschillende gevoeligheden binnen de partij moet verenigen."

De MR-burgemeester van Ukkel, Boris Dilliès, gelooft niet veel van de geruchten. "Zeg het aan niemand, maar ik geloof er geen seconde in", zegt hij op twitter. "Alain, de MR: je houdt van haar, of je verlaat ze."

bron: Belga