Gerechtelijk onderzoek naar dodelijke brand in Schaarbeek

Gerechtelijk onderzoek naar dodelijke brand in Schaarbeek

Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar de brand die op 17 januari jongstleden het leven kostte aan een 37-jarige vrouw en haar ongeboren kind. Dat meldt het Brusselse parket vandaag. Eerder meldde het parket dat de brand een accidentele oorzaak kende maar nu wordt toch een onderzoek geopend naar de eigenaar van het gebouw, de Foyer Schaerbeekois, voor onvrijwillige doodslag door een gebrek aan voorzorg. Bedoeling is na te gaan of alle wettelijke verplichtingen inzake brandveiligheid werden nageleefd. De brand in de Fernand Séverinstraat in Schaerbeek brak omstreeks 06.15 uur uit. De brandweer, de politie en andere hulpdiensten waren onmiddellijk ter plaatse en konden de vader van het gezin, M.F. (°1959), en zijn dochter M.G. (°2011) uit het appartement bevrijden. Zij werden relatief lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De moeder van het gezin, U.A. (°1979), die zwanger was, werd door de hulpdiensten achteraan het gebouw gevonden, beneden aan het raam van het appartement. Zij en haar ongeboren kind konden niet worden gered. Twee andere kinderen van het gezin, een jongen R.J. (°2002) en een meisje M.J. (°2009), werden overgebracht naar het brandwondencentrum van het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek, waar ze nog steeds verblijven.

Uit het onderzoek van de branddeskundige bleek dat de brand ontstaan was in een appartement van de derde verdieping en dat het om een accidentele brand gaat met een elektrische oorsprong.

"Aangezien er toch een dodelijk slachtoffer en verschillende gewonden gevallen zijn, vonden we het nuttig en nodig om een onderzoeksrechter aan te stellen voor onvrijwillige doodslag door een gebrek aan voorzorg", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Bedoeling is na te gaan of alle wettelijke verplichtingen inzake brandveiligheid werden nageleefd."

bron: Belga