Gerecht opende dit jaar al 57 nieuwe terrorismedossiers

Het federaal parket heeft sinds 1 januari al 57 nieuwe strafdossiers geopend over feiten van terrorisme, of gemiddeld meer dan vijf per week. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Bij die dossiers gaat het om kleinere onderzoeken naar bijvoorbeeld individuele Syriëstrijders, maar ook grote dossiers over netwerken van ronselaars. Vorig jaar was al een recordjaar wat betreft het aantal terrorismedossiers. Toen ging het om meer dan 310 dossiers.

Sinds februari vorig jaar heeft het federaal parket 21 terrorismeprocessen voor de correctionele rechtbanken van eerste aanleg gevoerd. Daarbij zijn 99 beklaagden berecht. Er waren slechts vijf vrijspraken en één vervolging die onontvankelijk werd verklaard. De straffen gingen van acht maanden tot 20 jaar cel. Daarnaast waren er ook 20 veroordelingen tot celstraffen tussen 1 en 18 jaar in hoger beroep.

Uit cijfers die bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zijn opgevraagd, blijkt ook dat een op de vijf naar België teruggekeerde strijders uit Irak of Syrië een vrouw is. De meerderheid (52 pct) zijn twintigers. Wel blijkt ruim één op de tien ouder dan veertig te zijn.

bron: Belga