Gerecht onderzoekt beschuldigingen wegens pedofilie tegen Franse auteur

Gerecht onderzoekt beschuldigingen wegens pedofilie tegen Franse auteur

Na de publicatie van een onthullend boek over de Franse schrijver Gabriel Matzneff is het gerecht in actie geschoten. Het parket in Parijs startte vandaag een onderzoek wegens mogelijke aanranding van een minderjarige onder vijftien jaar, zegt openbaar aanklager Rémy Heitz. Het vermoedelijke slachtoffer, uitgeefster Vanessa Springora, schreef in het boek 'Le consentment' ('De instemming' in het Nederlands) over haar relatie met Matzneff als jong meisje. Onderzocht wordt of er nog andere slachtoffers zijn, zegt het parket. Matzneff, die vandaag 83 jaar oud is, schreef in het verleden al zelf over het onderwerp. "Wat me boeit, is minder een bepaald geslacht, maar veeleer de extreme jeugd, met andere woorden de extreme jeugd van tien tot zestien jaar, die voor mij het ware derde geslacht blijkt te zijn", schreef hij in een tekst uit 1974. Matzneff geldt in Frankrijk als een vooraanstaande schrijver. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals de belangrijke Prix Renaudot. Bekend zijn de boeken over zijn romanfiguur Nil Kolytcheff.

Springora schrijft in haar boek over een relatie die ze in de jaren tachtig had met Matznef, toen ze veertien was. Matzneff beschuldigt Springora in een brief aan de krant L'Express ervan dat ze een "beledigend" en "vijandig" portret van hem schetst. Hij vindt dat hij over dezelfde kam wordt geschoren als filmmakers als Woody Allen of Roman Polanski. "Ze probeert van mij een pervert, een manipulator, een roofdier, een viezerik te maken. Ik lees dat boek niet. Als het inhoudt wat mij verteld wordt, zal het mij te erg kwetsen."

In Le Parisien gaf Springora een interview over Matzneff. "Hij is iemand waarop ik hartstochtelijk verliefd was en het heeft lang geduurd voor ik erkende dat er iets niet klopt aan zijn liefde." Een liefdesaffaire tussen een 14-jarig meisje en een 50-jarige man kan gebeuren. Maar het probleem is de systematische en pathologische aard ervan, zei ze.

bron: Belga