Gerecht identificeert drie daders

De namen van de drie mannen die zichzelf dinsdag hebben opgeblazen in het hart van Brussel zijn bekend. Het gaat om de broers El Bakraoui en Najim Laachraoui. Eén man is nog op de vlucht en niet geïdentificeerd.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Bij de aanslag in de luchthaven van Zaventem waren drie terroristen betrokken. Eén van hen is Ibrahim El Bakraoui. De politie kon hem identificeren dankzij vingerafdrukken in een woning in Schaarbeek. Hij zou zichzelf opgeblazen hebben in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld.

Broers El Bakraoui

Zijn jongere broer Khalid is verantwoordelijk voor de aanslag in de metro in Maalbeek. Dat blijkt uit zijn vingerafdrukken die daar gevonden zijn. De zelfmoordterrorist zorgde voor een ontploffing in het tweede treinstel.

De broers staan bekend als notoire gangsters en werden gezocht omwille van hun betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november. Zo zou Khalid de schuilplaats van Abdeslam in Vorst hebben gehuurd onder een valse naam. In dat pand vond vorige week nog een schietpartij met de politie plaats. Bovendien zou Khalid eerder ook al een onderduikadres in Charleroi hebben gehuurd, dat diende als uitvalsbasis voor de daders van de aanslagen in Parijs vorig jaar. Daarnaast werd hij in 2011 al eens veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor verschillende carjackings.

Kalasjnikov

De andere broer, Ibrahim, was in januari 2010 betrokken bij een mislukte overval op een wisselkantoor in Brussel. Hij opende daarbij het vuur op de politie met een kalasjnikov. De zaak kreeg toen heel wat aandacht omdat toenmalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) de schietpartij "een fait divers" noemde. Ibrahim werd in 2010 veroordeeld tot 10 jaar cel, maar werd twee jaar geleden vrijgelaten onder voorwaarden. Omdat hij zich daar niet aan hield, werd hij opnieuw gezocht.

Najim Laachraoui

Foto's AFP

De tweede zelfmoordterrorist van de aanslag op de luchthaven is Najim Laachraoui. De Belg van Marokkaanse afkomst is in februari 2013 naar Syrië getrokken en moet één van de eerste ‘Syriëgangers' zijn. Hij wordt dan ook beschouwd als een spil in de netwerken van mogelijke terroristen die IS in Europa heeft uitgebouwd. Bij ons is hij vooral bekend onder de schuilnaam Soufiane Kayal, een van de twee personen die die vorig jaar door Salah Abdeslam werden opgepikt in Boedapest en de maker van de bommengordels die in november vorig jaar gebruikt werden bij de aanslagen in Parijs. De drie terreurverdachten vormen dus een duidelijke link tussen de aanslagen in Brussel en die in Parijs vorig jaar.

Voortvluchtige derde

"De derde dader van de terroristische ramp op de luchthaven is nog op de vlucht", aldus federaal procureur Frédéric Van Leeuw. "Hij liet in de vertrekhal een grote zak achter en verliet de luchthaven voor de twee explosies. Achteraf bleek het om de zwaarste lading te gaan."