Geraak je moeilijk gewicht kwijt? Deze vijf factoren spelen een rol

Geraak je moeilijk gewicht kwijt? Deze vijf factoren spelen een rol

Het aantal kilo overgewicht

Hoe meer overgewicht je hebt, hoe sneller de kilo's eraf vliegen. Hoe zwaarder je lichaam is, hoe meer energie het nodig heeft om gewoon te functioneren. Zware mensen verbranden dus sowieso meer calorieën. Verder verlies je aan het begin van een dieet sowieso gemakkelijker en meer gewicht. Op lange termijn gaan die veranderingen echter minder drastisch zijn. “Met een paar gezonde aanpassingen boek je in het begin veel resultaat”, legt dieetboekenauteur Bonnie Taub-Dix uit op Goedgevoel.be. “In een latere fase moet je veel harder zoeken om je eetpatroon nog verder aan te passen.”

Het caloriedeficit

Wie gewicht wil verliezen hoeft niet per se drastisch te snoeien in het aantal calorieën per dag. “Minder calorieën eten helpt weliswaar om af te vallen, maar langdurig het juiste type calorieën beperken kan ervoor zorgen dat je het verkeerde gewicht verliest, het vetvrije spiergewicht”, legt Amy Lee uit. Als hoofd van de medische dienst bij Lindora Medical Weight Corporation weet ze waarover ze spreekt. Haar ultieme tip? “Probeer vooral calorieën uit eenvoudige, geraffineerde suikers te beperken. Zo verlies je vooral lichaamsvet en geen spiermassa.”

De hoeveelheid lichaamsbeweging

Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dat dat je er binnenkrijgt. Lichaamsbeweging is dus een handig middeltje om het aantal verbruikte calorieën per dag op te krikken. “Wie minder eet, maar niet of nauwelijks beweegt, zal geen resultaten zien. Je lichaam gaat in een soort overlevingsmodus en zal alles wat je binnenkrijgt op gaan slaan als vet”, aldus Taub-Dix. Streef wekelijks naar zo'n 150 minuten sport aan een matige intensiteit, en voeg twee keer krachttraining toe aan je schema. Je zal vanzelf merken dat je op die manier betere resultaten boekt.

De hoeveelheid vocht in je lichaam

Bepaalde voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je gemakkelijker vocht vasthoudt in je lichaam, met gezwollen vingers en enkels als resultaat. Zout is zo'n bekend voedingsmiddel, maar ook koolhydraten kunnen vocht vasthouden. Dat verklaart ook waarom je je soms opgeblazen voelt na het eten van een heleboel koolhydraten. Wie die twee zaken schrapt, zal vanzelf het cijfer op de weegschaal zien zakken. Let wel: het gewicht dat je hierdoor verliest is louter vocht en geen vet.

Je slaapritme

Tot slot heeft ook je slaap invloed op je gewicht. Mensen die weinig tijd doorbrengen in bed, maken meer stresshormoon aan. Dit zorgt ervoor dat je in de loop van de dag sneller zin krijgt in zoete snacks en er ook gemakkelijker meer van eet.

Bron: Goed Gevoel