Gentse sp.a en Open Vld kruipen door het stof in Publipart-affaire

Twee schepenen uit de Gentse gemeenteraad zijn in opspraak gekomen door hun mandaten bij de omstreden intercommunale Publipart. Tom Balthazar (sp.a), een van de grote kanshebbers op de burgemeesterssjerp in 2018, nam ontslag uit het schepencollege.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Wat is Publipart?

Publipart is een naamloze vennootschap die investeert in energie. Vorige week raakte bekend dat de organisatie 2 miljoen euro verloor bij het faillissement van de verzekeraar Optima. Nadien bleek dat er over de aandelenportefeuille heel wat onduidelijkheid bestaat. Zo zou er geïnvesteerd zijn in onethische bedrijven, zoals een producent van chemische wapens. Bovendien streken de zeventien bestuurders van Publipart in 2015 samen zo'n 360.000 euro op.

Wie wordt geviseerd?

Gents schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a, foto links) en zijn collega van Financiën Christophe Peeters (Open Vld, rechts) zijn kop van Jut. Zij waren allebei bestuurders bij Publipart. Balthazar, die lijsttrekker zou zijn voor sp.a-Groen in 2018, nam zaterdag ontslag uit het schepencollege, om de schade voor de partijen te beperken. Open Vld reageerde dat een ontslag van Peeters "niet aan de orde is".

Wat is de volgende stap?

Publipart belooft alleen nog in ethische beleggingsfondsen te investeren en "alle vergoedingen voor de bestuurders op heden stop zetten". Groen besliste om de toekomst van het kartel te laten afhangen van haar leden. Die kunnen zich al dan niet scharen achter een aantal afspraken rond vergoedingen van mandatarissen en ethisch beleggen. Sp.a stelde OCMW-voorzitter Ruddy Coddens voor als lijsttrekker voor 2018, een plek die vrij was gekomen na het ontslag van Balthazar. Sven Taeldeman wordt de nieuwe schepen.