Gentse klimaatmars mikt op meer dan 5.000 betogers

In Gent worden zondag meer dan 5.000 betogers verwacht op de tweede klimaatmars deze week. Een hele reeks middenveldorganisaties neemt alvast deel aan 'Rise for Climate', een optocht die de traditionele klimaateisen op een sociale manier wil doorvoeren. Zo nemen ook de gele hesjes zondag het woord onder de Gentse stadshal, waar de klimaatmars om 17u arriveert.

Vanaf 15u verzamelt de massa op het Gentse Sint-Pietersplein, vanwaar de betoging richting de Gentse stadshal trekt. Waarschijnlijk trekt de klimaatmars via Het Zuid, maar het definitieve parcours wordt pas later vastgelegd op basis van het aantal demonstranten. Op sociale media kondigen vrijdag zowat 16.000 mensen hun komst aan, de organisatie houdt het op een 5.000-tal deelnemers.

Onder de stadshal wordt een klimaat-event gehouden met een achttal toespraken van deelnemende organisaties en enkele gele hesjes. De organisatie voorziet geen speeches van politici. Wel wordt een vergeetput en een wensput opgesteld waarin deelnemers 'slechte' en 'goede' ideeën kunnen deponeren.

'Rise for Climate' is een initiatief van Greenpeace Gent, dat voor de klimaatmars de handen in elkaar slaat met zowat 20 middenveldorganisaties, waaronder ook 11.11.11, Natuurpunt en Hart boven Hard. Zo pleit het collectief voor een duurzame transitie met aandacht voor mensen die het financeel moeilijk hebben en vluchtelingen.

Donderdag kwamen in Gent nog een 3.000-tal studenten op straat voor een klimaatmars.

bron: Belga