Gentse havenbedrijven willen kloof met arbeidsmarkt dichten

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gent ondertekenen havenbedrijven, havenbestuur en politici een engagementsverklaring om de kloof met de arbeidsmarkt te dichten. Het gaat economisch goed met de Gentse fusiehaven, werkgeversorganisatie VOKA becijferde in april dat zowat 10.000 vacatures toch niet ingevuld raken. En dat ondanks de relatief hoge werkloosheid in Gent. Concrete acties moeten nog worden uitgewerkt, maar de partners zijn vastbesloten om werkzoekenden in de Gentse regio aan een job te helpen. Dat moet lukken door de vacatures in de haven bekender te maken bij de werkzoekenden.

Kandidaat-werknemers moeten bovendien vacaturegericht opgeleid worden. Gentse werkzoekenden kiezen ook niet snel voor een job in een verder gelegen bedrijf. Om dat op te lossen willen de partners de mobiliteit in de haven versterken. Ook de grensoverschrijdende arbeidsmarkt - voor wie in Nederlandse bedrijven aan de slag wil - moet toegankelijker worden.

"Het is enorm belangrijk om de bedrijven goed te ondersteunen in hun zoektocht naar geschikte kandidaten", zegt Gents schepen van Werk Rudy Coddens (sp.a). "Tegelijk willen we op deze manier kansen bieden voor onze Gentse werkzoekenden." Arbeidsmarktregisseur VDAB ziet vooral veel mogelijkheden voor jobs als productiearbeider en onderhoudsmecanicien. Maar ook procesoperatoren, commercieel-technisch bedienden, chauffeurs en ingenieurs zijn gegeerd.

"Het aantal vacatures in het havengebied zal de komende jaren alleen maar stijgen", zegt Oost-Vlaams directeur Freddy Van Malderen. "Met de fusie tussen beide havens, en de Nieuwe Sluis in Terneuzen nemen we de wissel op de toekomst", klinkt het bij havenschepen Mathias De Clercq.

Het havengebied van North Sea Port - dat tot in Vlissingen reikt - is momenteel goed voor 98.372 jobs: 43.941 directe en 53.431 indirecte jobs in ongeveer 525 bedrijven.

bron: Belga