Gentse Floraliën: kleinschalige projecten en in 2020 nieuwe editie

Gentse Floraliën: kleinschalige projecten en in 2020 nieuwe editie

Na een financiële opdoffer, onder meer door tegenvallende bezoekerscijfers tijdens de editie 2016, heeft de algemene vergadering van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP) beslist om meer in te zetten op kleinschalige evenementen, een communitywerking uit te bouwen en de voorbereidingen te starten voor een nieuwe editie van de Gentse Floraliën in 2020. Dat meldt het KMLP na afloop van de vergadering. Na vijf edities in Flanders Expo, keerde de Gentse Floraliën in 2016 terug naar de binnenstad en wel op vier locaties. "Na het afsluiten van Floraliën 2016 waren de gevoelens gemengd", zegt de organisatie. "Enerzijds grote bewondering van talrijke opgetogen bezoekers voor dit groen- en bloemenfestival, waarvoor overigens internationale prijzen werden behaald. Anderzijds grote teleurstelling bij de vaststelling van de zeer zware verliezen als gevolg van een opkomst die ver beneden de verwachtingen gebleven was, waardoor de hoge kosten van dit ambitieus project deels niet gedekt konden worden."

Er werd een traject opgestart om over de toekomst na te denken en een doorstart te maken, de eerste resultaten werden dinsdagavond besproken. Binnenkort zal een communitywerking rond de Floraliën opgericht worden. "Dit zal de kans geven aan plantenliefhebbers, verzamelaars, historici en andere geïnteresseerden om zich in de toekomst dichter betrokken te voelen bij het reilen en zeilen van de KMLP", zegt de organisatie. Ook zal (nog meer) aan kleinschalige evenementen deelgenomen worden, zoals recent nog aan Flowertime (Brussel) en momenteel het Temps de Flors (Girona/Spanje). Een echt groots plantenfestival in Gent wordt in 2020 verwacht.

Waar de voormalige voorzitter Michel Vermaerke (ex-Febelfin) eind vorig jaar geen kwijting verleend werd, bleek dat dinsdagavond wel het geval. Voorts werd de voormalige Gentse schepen Lieven Decaluwe als bestuurder benoemd, alsook Bart Vandesompele en Jan De Geest. Graaf Raoul De Hemptinne en Hubert De Waele blijven nog respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal ad interim.

bron: Belga