Gentse burgemeester wil kunnen optreden tegen krakers die inbreken in bewoonde huizen

Gentse burgemeester wil kunnen optreden tegen krakers die inbreken in bewoonde huizen

"Het is totaal onaanvaardbaar dat ik niet kan optreden tegen krakers die inbreken in huizen die bewoond zijn, waar mensen gedomicilieerd staan die op reis zijn of in het ziekenhuis verblijven." Dat zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont, nadat een koppel dat in het buitenland verblijft op sociale media meldde dat ze machteloos staan tegen krakers in het pand dat ze twee maanden geleden kochten. Het koppel is ook gedomicilieerd in de woning, maar kan alleen via de vrederechter de krakers laten uitzetten. De eigenaars van het huis in de Holstraat in Gent deden via Facebook een oproep om hulp. "Sinds enkele weken zitten 11 Roma met kinderen en een hond in ons huis in Gent. Ze hebben het gekraakt, maken gebruik van egw (elektriciteit, gas en water) op onze kosten, strippen het huis alsook het aanwezige meubilair. Dat speelt zich af in het huis dat wij sinds 2 maanden gekocht hebben en waar wij ook gedomicilieerd zijn", schreef Sarah Braeye.

"De politie is vaststelling komen doen van de feiten, maar verder weigeren ze stappen te ondernemen om ons huis te ontruimen. Nochtans erkennen ze dat het bij deze gaat om het verbreken van de zogenaamde huisvrede. Alle bevoegde instanties, de politie incluis, erkennen dat het hierbij gaat om inbraak. Volgens de politie moet alles geregeld worden via de vrederechter en dat is een lange procedure. Wij zijn op zijn zachtst gezegd radeloos."

Het gaat niet om een alleenstaand geval, zegt burgemeester Termont. "Er is het voorbeeld van een bejaarde vrouw die drie weken in het ziekenhuis verbleef en daarna moest vaststellen dat haar huis ingenomen werd. Zolang de federale regering geen maatregelen treft, sta ik daar echter compleet machteloos tegenover. Als de politie vaststelt dat er daar iemand woont, dan moeten zij die met rust laten. Dat is de federale wetgeving. Dat moet in het parlement nu eens eindelijk veranderd worden."

bron: Belga