Gentenaar meest succesvol tijdens krankzinnige loopwedstrijd

De dertigjarige Belg Karel Sabbe heeft een sterk resultaat neergezet in de Barkleys Marathon. Van de 40 deelnemers hield hij het het langst vol. Tijdens de waanzinnige loopwedstrijd, die ieder jaar plaatsvindt in de Amerikaanse staat Tenessee, moeten de deelnemers in 60 uur een afstand van 160 kilometer door de wildernis afleggen, met enkel een kompas en een kaart ter beschikking.
door
Karsten
Leestijd 1 min.

Ervaring heeft Sabbe alvast genoeg. De tandarts liep voor het eerst een marathon in 2014 en schakelde al snel over op nog langere afstanden. Vorig jaar brak hij het wereldrecord op de Appalachian Trail, een langeafstandspad in het oosten van de Verenigde Staten. Hij liep de 3.525 kilometer in 41 dagen, 7 uur en 39 minuten, dat is gemiddeld 80 kilometer per dag.

Gevangenisontspanning

De Amerikaanse loopfanaat Gary Cantrell organiseert sinds 1986 de Barkleys Marathon. Hij kwam op het idee door een beruchte gevangenisontsnapping. De moordenaar van Martin Luther King ontsnapte in 1977 uit de gevangenis en deed er 55 uur over om 13 kilometer door de bossen te lopen.

Spottend dacht Cantrell dat hij in dezelfde tijd zeker 160 kilometer had kunnen lopen, waarmee de wedstrijd geboren was. Hij noemde de wedstrijd naar zijn buurman en loopkompaan Barry Barkley. In 33 jaar zijn er nog maar 15 lopers in geslaagd de eindstreep te bereiken. Sabbe hield het bij zijn eerste poging het langst vol van alle deelnemers, maar moest uiteindelijk ook opgeven.

Spelregels en toelatingsprocedure

Jaarlijks mogen er maar 40 deelnemers meedoen aan de wedstrijd. Er is zelfs een geheime toelatingsprocedure,  Kandidaten moeten onder meer een essay schrijven over waarom ze toegelaten moeten worden en 1,40 euro startgeld betalen. De gekozen deelnemers krijgen alvast een bevestiging met condoleances. Ze moeten ook een nummerplaat meebrengen van hun land of staat. Die worden tesamen opgehangen in Frozen Head State Park, waar de race wordt gelopen. Hebben ze geen kentekenplaat bij, moeten ze een pak Camelsigaretten inleggen.

De race zelf heeft geen vaste afstand of traject. Het moet vijf keer worden afgelegd en is zeker niet vlak te noemen. De derde en de vierde keer worden in de omgekeerde richting gelopen, de vijfde keer afhankelijk van wat de snelste loper wil. Twee van de rondes worden zelfs 's nachts gelopen. Er staan geen wegwijzers en er zijn maar twee punten waar je water kan bijtanken. De veeleisende loopwedstrijd is dus niet voor iedereen weggelegd.