Gent zet 10 hectare grond in voor landbouw dicht bij huis

Gent zal 10 hectare grond in Afsnee inschakelen voor landbouwprojecten met korte keten. Op de vruchtbare percelen mag het 'Boerencollectief', een lokaal samenwerkingsverband, groenten en fruit verbouwen en dieren houden. Ze gaan op zoek naar Gentse klanten die geïnteresseerd zijn in lokaal voedsel en dat willen aankopen via een jaarlijks oogstaandeel van de boerderij.

'Voor jonge landbouwers vormt de toegang tot grond één van de grootste uitdagingen", zegt schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse (Groen). "Daarom slaan het OCMW Gent en de Stad Gent de handen in elkaar om deze 10 hectare grond in Afsnee te ontsluiten voor een korte keten-project gericht op de stedelijke afzetmarkt." De Stad Gent ziet dit project ook als een kans om te leren hoe gronden in de stadsregio ingezet kunnen worden om de korte keten verder uit te bouwen.

De grond is vandaag in het bezit van het OCMW van Gent, dat ze ter beschikking stelt van de Stad Gent, die ze op haar beurt in bruikleen geeft voor minstens 9 jaar. Voor OCMW-voorzitter Rudy Coddens een goede zaak. "'Het OCMW van Gent kiest voor zijn patrimonium voor 2 overwegingen: investeren in sociaal patrimonium en maximale maatschappelijke opbrengst."

Op het landbouwgebied komt een sociaal tewerkstellingsproject, waar maatschappelijk kwetsbare mensen worden opgeleid.

bron: Belga