Gent telt steeds meer (maar nog steeds weinig) vrouwelijke straatnamen

Gent heeft sinds 2012 in totaal 42 straatnamen opgedragen aan markante vrouwen, een stijging met 60 procent. Dat blijkt uit cijfers van de stad Gent. Over diezelfde periode kreeg de stad er slechts 22 mannelijke straatnamen bij, een stijging met 4 procent. Toch zijn er nog steeds een pak meer straatnamen vernoemd naar mannen. In 2012 werd in Gent door het Gentse vrouwennetwerk Oog in Oog campagne gevoerd om het stadsbestuur bewust te maken van de historische achterstand. De stad begon daarop aan een inhaalbeweging. Van alle straatnamen die in Gent en deelgemeenten zijn opgedragen aan historische figuren, zijn er in totaal 535 vernoemd naar mannen. Aan vrouwen zijn 112 straatnamen opgedragen.

Bij de laatste naamgeving, door de Gentse gemeenteraad in april goedgekeurd, kregen 7 opmerkelijke vrouwen een straatnaam. Er werd gekozen voor Marthe Versichelen, de eerste hoogleraar aan de universiteit van Gent, en Bertha De Vriese, de eerste vrouw die aan de Gentse universiteit afstudeerde als doctor in de geneeskunde. Suzanne Tassier, een van de eerste vrouwelijke hoogleraren in België, kreeg vanwege haar verdiensten ook een straatnaam. Alsook de in 2007 overleden communicatiewetenschapper Frieda Saeys.

Gent droeg daarnaast twee straatnamen op aan twee internationale feministen. Het gaat om de Charlotte Despardstraat, naar de Ierse voorvechtster voor vrouwenrechten. En ook de Franse vrouwenrechtenpionier Isabelle Gatti de Gamond pronkt voortaan op een Gents straatnaambordje.

bron: Belga