Gent is kampioen en schrijft geschiedenis

Gent is kampioen en schrijft geschiedenis

AA Gent is voor het eerst in zijn bestaan kampioen van België. Op de voorlaatste speeldag in play-off 1 klaarden de Buffalo's de klus in eigen huis tegen een onmondig Standard.

In een kolkende Ghelamco Arena stuurde Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck dezelfde elf het veld op die vorig weekend de volle buit pakten op het veld van Club Brugge. De herstelde Laurent Depoitre moest op de bank starten, terwijl zijn Standard-collega José Riga door een heleboel afwezigen (Ezekiel, Milec, Legear, Teixeira, Van Damme) niet meteen zijn sterkste ploeg kon opstellen.

Na een aarzelend begin trok Gent gaandeweg het initiatief naar zich toe. Moses Simon mikte op het kwartier de eerste echte kans over de deklat, maar een paar minuten later kon het stadion dan toch ontploffen. Na een slecht weggewerkte hoekschop prikte Sven Kums zijn eerste goal van het seizoen tegen de netten. Standard kon daar amper iets tegenover zetten, op een schot van eenzame spits Igor De Camargo na.

Na de pauze ging de thuisploeg resoluut op zoek naar het verlossende tweede doelpunt, al was het maar omdat Anderlecht ondertussen op voorsprong was gekomen in Kortrijk. Simon mikte een eerste mogelijkheid op Standard-keeper Yohann Turam, maar maakte zijn misser goed door niet veel later een strafschop uit te lokken. Renato Neto nam zijn verantwoordelijkheid en bracht de thuisaanhang zo in extase. Op de tonen van ‘Mia', de klassieker van Gorki, zetten de supporters de kampioenenviering al in. Het was aftellen tot het laatste fluitsignaal.  Eindstand 2-0 en Gent is kampioen.

AA Gent deed er goed aan om zelf te winnen want ook concurrenten Anderlecht en Club Brugge lieten geen steek vallen. De Brusselaars pakten de drie punten in Kortrijk dankzij goals van Dennis Praet en Aleksandr Mitrovic. Club herpakte zich in Charleroi, met dank aan doelpunten van Brandon Mechele, Lior Refaelov en Tom De Sutter. Zondag wordt de slotspeeldag afgewerkt in play-off 1