Gent is epicentrum van Belgische start-ups

Gent is epicentrum van Belgische start-ups

De site die Silicon Valley en zijn buitenlandse tegenhangers op de voet volgt, heeft de Europese start-up scene in kaart gebracht. Wat Venturebeat opvalt, is dat dé Europese scene niet bestaat. Zo ontstaan er in verschillende steden hubs, die geïsoleerd zijn van elkaar en weinig interactie hebben. Vaak gaat het dan niet om de hoofdsteden. Zo vestigen de jonge technologiebedrijven van Spanje zich vooral in Barcelona, van Zwitserland in Lausanne en van Polen in Krakau. In ons land valt Gent die eer te beurt.

iMinds

Volgens de technologiesite is er een duidelijke reden waarom het de Oost-Vlaamse stad voor de wind gaat: de aanwezigheid van iMinds. Het digitale onderzoekscentrum werd door de Vlaamse overheid opgericht en ondersteunt start-ups bij onderzoek en ontwikkeling. Zo ontstond er "een uiterst performant start-upecosysteem" met succesvolle bedrijven als Showpad, Engagor, Tele Atlas, Teamleader en Adam Software.

Een andere opmerkelijke vaststelling van Venturebeat is dat de rol van universiteiten bij het ontstaan van dergelijke hubs eerder klein is. "Vernieuwing vindt niet op campussen en in labo's plaats. Niet alleen universiteiten, maar ook grote bedrijven hebben hun monopolie op vernieuwing kwijtgespeeld", luidt het.