Genezing aids komt stap dichterbij: hiv-restvirus gelokaliseerd

Genezing aids komt stap dichterbij: hiv-restvirus gelokaliseerd

Wie besmet raakt met het hiv-virus kan dankzij de laatste aidsremmers genieten van een relatief normaal leven, al blijft er steeds een restvirus of «viraal reservoir» aanwezig in het lichaam. Dat restvirus bevindt zich niet op een specifieke plaats of orgaan. «Hiv verschuilt zich in specifieke immuuncellen in het lichaam en blijft zo onder de radar», zeggen onderzoekers dr. Marie-Angelique De Scheerder en prof. dr. Linos Vandekerckhove.

Opflakkering mogelijk 

«Wanneer een patiënt stopt met aidsremmers kan het virus vanuit deze cellen terugkomen en zorgen voor een opflakkering van het virus.» De wereldprimeur kan verder onderzoek naar hiv vooruit helpen. «In tegenstelling tot wat men tot op heden dacht heeft ons onderzoek aangetoond dat de virale rebound afkomstig kan zijn uit verschillende celtypes en lichaamsdelen, zoals bloed, lymfeklieren en darmweefsel.»

37 miljoen patiënten

Vandaag zijn meer dan 37 miljoen mensen geïnfecteerd met het hiv-virus en ongeveer evenveel mensen zijn al aan de ziekte bezweken sinds het virus voor het eerst ontdekt werd in 1981.