Genen bepalen mee wanneer je voor het eerst seks hebt

Sommige mensen verliezen hun maagdelijkheid in hun vroege tienerjaren, andere personen hebben hun eerste seksuele ervaring dan weer op latere leeftijd. Dat is vooral te wijten aan de opvoeding en de omgeving, maar Britse wetenschappers hebben aangetoond dat ook het DNA een rol speelt.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

"Voor het eerst zijn we erin geslaagd om aan te tonen dat er een erfelijke component is in de leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben. We schatten dat de erfelijkheidsfactor 25% bedraagt. De leeftijd waarop iemand voor het eerst seks heeft is dus één vierde 'nature' en drie vierde 'nurture'", verklaart John Perry, co-auteur van de studie die maandag verscheen in Nature Genetics, aan The Guardian.

De onderzoekers namen het DNA van meer dan 125.000 Britten tussen 40 en 69 jaar onder de loep en duidden 38 DNA-sequenties aan die op één of andere manier een invloed hebben op de leeftijd van de eerste seksuele ervaring. Zo ontdekten ze dat CADM2, een variant van een van die genen, risicovol gedrag in de hand werkt. Bijgevolg verliezen mensen met dit gen hun maagdelijkheid op vroegere leeftijd en hebben ze meer kinderen.

Het gen MSRA wordt dan weer in verband gebracht met verhoogde lichtgeraaktheid en seksuele ervaringen op latere leeftijd. Ook het gen dat rode haren en sproeten veroorzaakt lijkt er bij vrouwen voor te zorgen dat ze op latere leeftijd voor het eerst van bil gaan. Bij mannen had hetzelfde gen dat effect niet.

Het onderzoek toont daarnaast aan dat een vroege puberteit slechts een kleine, maar directe impact heeft op de leeftijd waarop mensen hun maagdelijkheid verliezen en hun eerste kind krijgen. Beide levensgebeurtenissen op vroege leeftijd veroorzaken volgens het onderzoek bovendien slechte studieresultaten.

De bevindingen van de wetenschappers werden geverifieerd met DNA-gegevens van 250.000 inwoners van de Verenigde Staten en IJsland.

Foto: Pixabay