"Gemeentebesturen krijgen geen bijkomende informatie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stad Leuven krijgt geen bijkomende informatie over de elementen achter de beslissing van Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) rond de Al Ihsaan moskee in deelgemeente Wilsele. "De beslissing is genomen op basis van vertrouwelijke informatie die de minister bereikt heeft, en deze zal niet publiek gemaakt worden", zegt de woordvoerster van Homans aan Belga. Leuvens schepen Carl Devlies(CD&V), bevoegd voor erediensten, reageert ontgoocheld. Eind vorige week raakte bekend dat Vlaams minister-president Liesbeth Homans de procedure om de erkenning van de Al Ihsaan moskee in te trekken, heeft opgestart. Er zou sprake zijn van salafistisch onderwijs in de moskee. Bovendien zou een imam die eind 2017 in opspraak kwam omdat hij had gesuggereerd vrouwen "die zich misdragen" een lichte tik te geven" met een soort dunne stok, er opnieuw aan de slag zijn.

Het Leuvens stadsbestuur en burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) betreurden die communicatie, omdat Homans hen niet op voorhand op de hoogte bracht en hen verder ook geen bijkomende informatie bezorgde. Maar "de beslissing om deze procedure tot intrekking van de erkenning op te starten, is genomen op basis van vertrouwelijke informatie die de minister bereikt heeft, en deze zal niet publiek gemaakt worden", zegt Homans' woordvoerster Ellen Van Orshaegen nu.

CD&V-schepen Carl Devlies, bevoegd voor erediensten, reageert ontgoocheld. "We hadden toch tenminste een dossier verwacht waarin de beschuldigingen zouden worden hard gemaakt", klinkt het. Devlies bestempelt de gang van zaken als "heel eigenaardig". "Waarom heeft Homans dit alles niet uit de media gehouden tot er met ons en de moskee overlegd was en er een mogelijkheid was tot wederwoord? Op die manier wordt een hele gemeenschap gestigmatiseerd", meent hij.

Devlies heeft de stedelijke integratiedienst en de lokale politie inmiddels wel de opdracht gegeven om het Leuvense advies over de intrekking van de erkenning voor te bereiden. Naast Leuven moeten ook het gemeentebestuur van Herent, de provincie Vlaams-Brabant, de Moslimexecutieve en de moskee zelf binnen de zestig dagen een advies afleveren. Volgens de lokale nieuwszender ROBtv was er maandagavond overleg tussen het bestuur van de moskee en de Moslimexecutieve, en zijn beide "niet te spreken over de aantijgingen van de minister-president".

bron: Belga