Gemeente veroordeeld voor schade van verzinkbare paaltjes

door
Hans
Leestijd 2 min.

In het straatbeeld zien we meer en meer zogenaamde “verzinkbare paaltjes” verschijnen. Paaltjes die bedoeld zijn om op bepaalde tijdstippen de doorgang voor een personenwagen te verhinderen maar via bijvoorbeeld een badge in de bodem kunnen verdwijnen.

Vooral aan de Belgische kust worden deze paaltjes veel gebruikt om bijvoorbeeld de toegang tot de dijk in het hoogseizoen te ontzeggen. Zo ook in het mondaine Knokke. Een dame reed daar met haar personenwagen en draaide een zijstraat in. Net op het ogenblik dat dit gebeurt komen de verzinkbare paaltjes plots naar boven. Dit tot groot jolijt van de passerende zonnekloppers.

De dame kan er echter minder om lachen nu haar voertuig schade heeft opgelopen. De politie komt ter plaatse doch stelt vast dat de paaltjes naar behoren werken. Zij veronderstellen dat de dame een ander voertuig gevolgd is dat via een badge even daarvoor de paaltjes heeft laten zakken. Gegeven dat de dame halsstarrig betwist. De dame wenst haar schade vergoed te zien en dagvaardt de gemeente Knokke-Heist. Krachtens het burgerlijk wetboek is elke bewaarder van een zaak aansprakelijk als deze gebrekkig is en schade veroorzaakt. De zaak komt voor de politierechtbank. Deze onderzoekt de zaak. Ze stelt vast dat de aanwezigheid van het systeem van verzinkbare paaltjes op geen enkele wijze gesignaleerd is. Bovendien was er geen bord aangebracht dat de toegang tot de betreffende straat verbood. Enkel wanneer de paaltjes omhoog waren was de toegang evident onmogelijk. Nu de paaltjes naar beneden waren op het ogenblik dat de dame de straat indraaide deed zij niets onwettelijk.

De rechter stelde de gemeente Knokke-Heist dan ook verantwoordelijk voor de schade veroorzaakt door het omhoog komen van de paaltjes. Daarnaast dient zij ook de gerechtskosten te voldoen. Het ligt dus niet altijd aan de bestuurder.

Steven Boeynaems