Gemeente Diepenbeek moet schepenen opnieuw verkiezen

Gemeente Diepenbeek moet schepenen opnieuw verkiezen

In de gemeente Diepenbeek moeten zowel de schepenen als de voorzitters van de gemeenteraad en het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst opnieuw verkozen worden. Dat heeft de Raad voor Verkiezingsbetwistingen beslist en wordt door voormalig burgemeester Patrick Hermans (PUUR) aan Belga bevestigd. Voormalig burgemeester Patrick Hermans van PUUR en PRO3590 dienden de klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in, omdat de huidige meerderheid volgens hen al een voordrachtsakte vóór de verkiezingen had getekend. Huidig burgemeester Rik Kriekels (NV-A) ontkende de feiten, maar de Raad heeft de verzoekende partijen nu gelijk gegeven.

De aanstelling van de schepenen en voorzitters zijn bijgevolg vernietigd. "Er is een rechtbank die heeft geoordeeld over de procedure en ze spreken over een "flagrante inbreuk". Wat ze hebben gedaan, is handtekeningen van niet-verkozen mensen ronselen en nadien gebruiken om aan documenten toe te voegen", zegt Hermans. "De Raad oordeelt dat het tijdstip van ondertekenen wel degelijk van belang is, en dat ze geen rekening hebben gehouden met de kiezer en het democratische proces van verkiezingen."

De uitspraak betekent echter niet dat er nieuwe verkiezingen komen. "Er is momenteel dus geen college in Diepenbeek. Blijkbaar hebben ze niet door dat wat ze gedaan hebben, echt tegen de wetgeving is", stelt Hermans. "Ik vermoed dat ze opnieuw schepenen moeten voordragen, maar dat is aan Binnenlands Bestuur. Ik vind dat de Diepenbeekse bevolking het recht heeft om te weten wat er gebeurd is en vandaag is dat duidelijk geworden."

Verder loopt er een procedure bij de Raad van State over burgemeester Rik Kriekels. "Die wordt op een andere manier voorgedragen. Hij moet zijn naam expliciet boven zijn handtekening op hetzelfde document zetten", aldus Hermans. "Maar toen wisten ze nog niet wie burgemeester zou worden, dus hij heeft een getekend document aangepast door zijn naam bovenaan te zetten."

bron: Belga