Gele hesjes verbannen van Champs-Elysées tijdens eigen verjaardag

Gele hesjes verbannen van Champs-Elysées tijdens eigen verjaardag

De politie van Parijs heeft de betogers van de gele hesjes-beweging, die morgen haar verjaardag viert, van de Champs-Elysées verbannen. Politie staat klaar om te interveniëren als er sprake is van vandalisme of geweld, verklaart Laurent Nuñez, staatssecretaris van de minister van Binnenlandse Zaken vrijdag aan televisiezender France 2.

Betogers en sociale media hebben opgeroepen tot protest op verschillende plaatsen in Parijs, zoals de Champs-Elysées en de ring rond Parijs. "We moeten de gelegenheid aandacht schenken", vertelt vooraanstaand betoger Priscillia Ludosky, die toestemming van de politie kreeg voor een demonstratie in het zuiden van Parijs.

Vorig jaar blokkeerden zo'n 283.000 betogers op 17 november de wegen in het land, uit protest tegen een geplande stijging van de brandstofbelasting. Veel betogers droegen toen gele hesjes. De regering van president Emmanuel Macron besloot de beslastingverhoging te annuleren, maar de betogers kwamen ook met eisen over de levenskost op de proppen, en riepen om een meer directe democratie.

De protestacties draaiden de weken daarna uit op geweld, maar na verloop van tijd namen de aantallen geleidelijk af. Macron probeerde de beweging te bedaren met belastingverminderingen en loon- en pensioenbonussen die naar schatting zo'n 17 miljard euro kosten.

Tijdens de drie eerste maanden van protest raakten meer dan 3.000 politieagenten en betogers gewond. Ministers veroordeelden het geweld van de betogers, rechtengroepen gaven kritiek op de hardhandige tactieken van de politie.

Tussen november en juni werden volgens onofficiële cijfers die door het Frans onderzoeksblad Mediapart gepubliceerd werden, 24 mensen aan een oog verblind door politieacties.

bron: Belga