Geld afhalen bij bpost bank binnenkort betalend

Geld afhalen bij bpost bank binnenkort betalend

Klanten van bpost bank met een b.compact-rekening die geld afhalen zullen vanaf 18 maart 50 eurocent moeten betalen per afhaling, ook aan de eigen automaten. Dat melden de VRT en RTBF vandaag. "Ongehoord", hekelt Test Aankoop nadien ook in een persbericht. Het gaat om de klanten met een gratis b.compact rekening. Zij zullen nog eenmaal per maand geld kunnen afhalen zonder extra kost. Per bijkomende afhaling rekent de bank 50 cent aan. Opvallend: die extra kost is er ook wanneer de klant het geld afhaalt bij de eigen bankautomaten. Er zijn andere banken die reeds een kost aanrekenen bij afhaling aan een automaat van een andere bank. Maar bpost bank gaat dus een stap verder.

De regeling is in strijd met een overeenkomst die de banken in 2004 sloten met bankenkoepel Febelfin, meldt de VRT. Vierentwintig afhalingen per jaar aan automaten van de eigen bank moesten gratis zijn. In de praktijk rekenen sommige banken enkel iets aan voor een afhaling aan een automaat bij een andere bank, klinkt het.

"Met tariefverhogingen en afbouwen van logistiek wil men mensen duwen in de richting van een cashloze maatschappij waar alles elektronisch gebeurt", zegt woordvoerder Simon November in "De Inspecteur" op Radio 2. "Misschien evolueren we daar naartoe, maar dit gaat wel bijzonder snel. De banken hollen de mensen voorbij."

Frédéric Jonnart van bpost bank verduidelijkt dat de maatregel geldt voor de klanten met de gratis b.compact-rekening. Het gaat om een kwart van de klanten (140.000). "De b-compact-rekeningen zijn gericht op onze 100 procent digitale klanten, die weinig of geen cash gebruiken. De overige klanten betalen niet voor de afhaling van cash geld", zegt woordvoerder Jonnart nog.

bron: Belga