"Geknoei van wetgever" zal moordverdachte lichtere celstraf opleveren

"Geknoei van wetgever" zal moordverdachte lichtere celstraf opleveren

Nesib B. staat vandaag voor het Antwerpse hof van beroep terecht voor de moord op zijn ex-vriendin Irisleidi Tamayo (26). De dertiger bracht haar voor de ogen van hun kinderen met 26 messteken om het leven in hun woning in de Eethuisstraat in Merksem. In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie 26 jaar geëist en werd Nesib B. tot 24 jaar cel veroordeeld, maar het staat nu al vast dat hij in beroep een lichtere straf zal krijgen. "Door het geknoei van onze wetgever kan ik nu slechts twintig jaar eisen, want sinds de tussenkomst van het Grondwettelijk Hof is dat de maximumstraf", zei advocaat-generaal Alexandra Van Kelst.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde op 21 december 2017 dat de hervorming van assisen ongrondwettelijk is. In die hervorming was ook opgenomen dat de correctionele rechtbank celstraffen tot 40 jaar kon uitspreken. Die bepaling werd eveneens vernietigd, waardoor de maximumstraf nu twintig jaar bedraagt.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof is vandaag in het Belgische Staatsblad verschenen en dus in werking getreden. Nesib B. was onder meer in beroep gegaan omdat hij zijn straf te zwaar vond.

bron: Belga