Geïmporteerde modder leidt tot rel in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is er een rel ontstaan omdat er belastinggeld gebruikt is om vijf ton modder vanuit Zuid-Korea naar het land te halen. Dat wordt gebruikt voor het muziekfestival  Mudtopia.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Volgens de organisatoren is die vijf ton voldoende voor de volgende vijf edities van Mudtopia, een evenement waarbij modder en muziek centraal staan.

Geld waard

Het slijk komt van Boryeong in Zuid-Korea en kostte zo'n 90.000 Nieuw-Zeelandse dollar of omgerekend ongeveer 57.000 euro. Het geld dat daarvoor gebruikt is, kwam van subsidies dus onrechtstreeks van de belastingbetalers. Hoewel het festival beweert dat de modder dat geld zeker waard is, kunnen de Nieuw-Zeelanders daar minder mee lachen. Er is volgens hen voldoende grond in het land.

Toch kunnen de organisatoren naar eigen zeggen de Nieuw-Zeelandse modder niet gebruiken. “We kunnen hem niet zomaar uit de grond halen en naar mensen gooien. Er kunnen dingen inzitten die mensen ziek maken”, vertelt een lokale raadslid van de stad Rotorua.

Biodiversiteit in gevaar

Toch lokt de beslissing heel wat reacties uit. Naast het kostenplaatje, hekelen critici dat de grond ook een impact kan hebben op de voor de veiligheid van de biodiversiteit.