"Gegarandeerde dienstverlening" niet in beheersovereenkomst De Lijn

"Gegarandeerde dienstverlening" niet in beheersovereenkomst De Lijn

De christelijke vakbond is tevreden dat in de beheersovereenkomst met De Lijn geen sprake is van een gegarandeerde dienstverlening. "Het stakingsrecht blijft overeind", stelt Jan Coolbrandt, secretaris van ACV Openbare Diensten. In de finale beheersovereenkomst die de Vlaamse regering met De Lijn afsloot, staat nergens "gegarandeerde dienstverlening". Wel staat er: "In geval van overmacht, door staking of andere oorzaken, organiseert De Lijn zich zo dat, via de gerichte inzet van beschikbaar personeel, prioritaire lijnen maximaal kunnen bediend blijven".

"Het stakingsrecht blijft dus overeind", aldus Coolbrandt. "Zeggen dat je de minimale dienstverlening kunt garanderen, is de waarheid geweld aandoen".

Wel krijgt De Lijn opdracht van de Vlaamse regering om zich in geval van staking zo te organiseren dat er toch kan worden gereden, afhankelijk van de beschikbare middelen. "Het ACV is bereid om hierover met De Lijn te praten", zegt de ACV-secretaris. Hij wijst er op dat dit vandaag in de praktijk ook al gebeurt. "Bij een staking zijn er altijd werkwilligen. Die mensen worden nooit tegengehouden om te rijden."

bron: Belga